Jsou masa, která si před grilováním zaslouží marinádu, a pak je tu vepřová panenka, která naopak nejlépe vynikne jen tak se solí a pepřem. Vepřová svíčková je jemná, šťavnatá a na grilu téměř bez práce, protože se peče vcelku a stačí ji jen párkrát pootočit.
Kromě neprůstřelného návodu, jak grilovat vepřovou panenku, zde rovnou najdete další tipy, co grilovat, když přípravou nechcete strávit moc času: cuketu, kukuřice a další zeleninu, která poslouží jako fantastická příloha. Na rozdíl od krkovice či tučných sýrů vás takové jídlo navíc neodrovná na zbytek večera, protože je poměrně dietní.
Nejjednodušší grilovaná panenka
Na 2 až 4 porce potřebujete:
- 1 vepřovou panenku (500 až 700 g)
- olivový olej
- sůl & pepř
Postup
- Maso vyndejte třicet až šedesát minut předem z lednice, aby zteplalo na pokojovou teplotu. Odblaňte ho a ze všech stran natřete olejem, osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Přidat můžete i oblíbené bylinky, chilli či grilovací směs, ale pokud máte dobré maso, nejlépe vynikne samo o sobě.
- Gril dobře rozpalte, mřížku potřete olejem a maso na něm ze všech čtyř stran opečte. Celkem to bude trvat šestnáct až dvacet minut dle velikosti panenky a žáru grilu. Mezi otáčením nechte gril přiklopený.
- Nejlepší pomocník pro grilování masa je kuchyňský teploměr s jehlou – vnitřní teplota panenky by měla dosáhnout 63 až 65 °C, ne více, aby maso nebylo suché. V tu chvíli panenku sundejte z grilu, zabalte do alobalu nebo odložte do tepla a nechte deset minut odpočinout. Maso dojde a šťáva se v něm rozloží tak, že vám při krájení všechna nevyteče ven.
- Panenku nakrájejte na plátky a podávejte.
Tipy & triky
- Podívejte se také na recepty, co grilovat bez masa.
- Cukety nakrájejte na asi sedmimilimetrové plátky a v pekáčku promíchejte s dostatečným množstvím olivového oleje, solí, čerstvě mletým pepřem a kořením dle chuti. Já dávám čerstvý prolisovaný nebo sušený česnek, chilli vločky a bylinky jako tymián nebo provensálská směs.
- Cherry rajčata nechte klidně na větvičce a spolu s chřestem je taktéž jen pokapejte olejem, osolte a opepřete.
- Kukuřice kupte buď vakuované předvařené, nebo syrové, které připravte dle receptu na mexickou grilovanou kukuřici elote. Pak už je stačí jen nasucho ze všech stran pozvolna ogrilovat a na závěr potřít máslem a osolit.
- Zeleninu na gril přidejte až po deseti až patnácti minutách, kdy se peče maso, abyste měli vše hotovo najednou.
- Počet porcí závisí na vašem apetitu a velikosti panenky, pokud vám nějaká zbude, přidejte ji druhý den do salátu Caesar, jeho vtipné grilované obdoby nebo jednoduchého těstovinového salátu.