Jsou masa, která si před grilováním zaslouží marinádu, a pak je tu vepřová panenka, která naopak nejlépe vynikne jen tak se solí a pepřem. Vepřová svíčková je jemná, šťavnatá a na grilu téměř bez práce, protože se peče vcelku a stačí ji jen párkrát pootočit.

Kromě neprůstřelného návodu, jak grilovat vepřovou panenku, zde rovnou najdete další tipy, co grilovat, když přípravou nechcete strávit moc času: cuketu, kukuřice a další zeleninu, která poslouží jako fantastická příloha. Na rozdíl od krkovice či tučných sýrů vás takové jídlo navíc neodrovná na zbytek večera, protože je poměrně dietní.

Nejjednodušší grilovaná panenka

Na 2 až 4 porce potřebujete:

  • 1 vepřovou panenku (500 až 700 g)
  • olivový olej
  • sůl & pepř
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Maso vyndejte třicet až šedesát minut předem z lednice, aby zteplalo na pokojovou teplotu. Odblaňte ho a ze všech stran natřete olejem, osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Přidat můžete i oblíbené bylinky, chilli či grilovací směs, ale pokud máte dobré maso, nejlépe vynikne samo o sobě.
  2. Gril dobře rozpalte, mřížku potřete olejem a maso na něm ze všech čtyř stran opečte. Celkem to bude trvat šestnáct až dvacet minut dle velikosti panenky a žáru grilu. Mezi otáčením nechte gril přiklopený.
  3. Nejlepší pomocník pro grilování masa je kuchyňský teploměr s jehlou – vnitřní teplota panenky by měla dosáhnout 63 až 65 °C, ne více, aby maso nebylo suché. V tu chvíli panenku sundejte z grilu, zabalte do alobalu nebo odložte do tepla a nechte deset minut odpočinout. Maso dojde a šťáva se v něm rozloží tak, že vám při krájení všechna nevyteče ven.
  4. Panenku nakrájejte na plátky a podávejte.

Tipy & triky

  • Podívejte se také na recepty, co grilovat bez masa.
  • Cukety nakrájejte na asi sedmimilimetrové plátky a v pekáčku promíchejte s dostatečným množstvím olivového oleje, solí, čerstvě mletým pepřem a kořením dle chuti. Já dávám čerstvý prolisovaný nebo sušený česnek, chilli vločky a bylinky jako tymián nebo provensálská směs.
  • Cherry rajčata nechte klidně na větvičce a spolu s chřestem je taktéž jen pokapejte olejem, osolte a opepřete.
  • Kukuřice kupte buď vakuované předvařené, nebo syrové, které připravte dle receptu na mexickou grilovanou kukuřici elote. Pak už je stačí jen nasucho ze všech stran pozvolna ogrilovat a na závěr potřít máslem a osolit.
  • Zeleninu na gril přidejte až po deseti až patnácti minutách, kdy se peče maso, abyste měli vše hotovo najednou.
  • Počet porcí závisí na vašem apetitu a velikosti panenky, pokud vám nějaká zbude, přidejte ji druhý den do salátu Caesar, jeho vtipné grilované obdoby nebo jednoduchého těstovinového salátu.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič