Tradiční kuchyně, moderní fine dining, mezcal na každém rohu, trendy kavárny, kurzy vaření a spousta možností na výlety. Ať už zůstanete v centru, nebo se vydáte o kus dál mimo město, Oaxaca ve vás zůstane ještě dlouho po návratu domů.

Mexické město Oaxaca se nachází na jihu země, jen necelé tři hodiny cesty od Tichého oceánu. Právě jeho poloha z něj dělá typické dovolenkové město, kde ale není tak turisticky rušno jako ve městech na Yucatánském poloostrově. Můžete odtud dělat jednodenní výlety po okolí, pokud ale nemáte času nazbyt, doporučujeme si město užít naplno. 

Kde se ubytovat?

Hotel Con Corazón

Přímo na okraji centra najdete útulný a půvabný hotel, jehož hlavní část s pokoji stojí kolem obrovského stromu. V atriu můžete relaxovat v houpací síti nebo si číst v zahradních křesílkách. Perfektní místo pro odpočinek po dlouhém dni ve městě. Hotel navíc podporuje vzdělávání dětí ze znevýhodněných rodin.

K snídani se podává každý den něco jiného, ale vždy jsou to místní speciality. Nejprve jogurt s granolou a čerstvým ovocem, po kterém následuje slaný pokrm, třeba zeleninové placky, tortilly s ricottou a zeleninovou omáčkou či tacos s okurkou a paprikovou omáčkou. 

Kde se najíst?

Autentické Mexiko

Autentické lokální jídlo, respektive speciality přímo z Oaxacy, připravují v restauraci Levadura de Olla. Jde o rozlehlý prostor ve venkovském stylu, který byste ale z ulice mohli snadno přehlédnout.

Ochutnejte například rajčatový salát, protože lepší jste určitě nejedli, guacamole s cvrčky (chutnají jako oříšky, opravdu), některé z mnoha verzí tamale (plněné kukuřičné listy) nebo mole (tmavá mexická omáčka). Vše řádně zapijte mezcalem či margaritou. Udělejte si rezervaci.

Fermentovaná Asie

Popojděte kousek dál od centra do mírného kopečku, kde se nachází útulný podnik Labo Fermento. Jak už název napovídá, fermentace tady má zelenou. A to dokonce v kombinaci s asijskou kuchyní, která jinak v Mexiku nemá mnoho zastoupení.

Ochutnejte třeba knedlíčky gyoza, smažené kuře tonkatsu nebo nudle s omáčkou z černých fazolí. V místním obchůdku si pak můžete koupit naturální vína, kimchi, fermentované limonády a další lahůdky. 

Jako na venkově

Jak obyčejně a nenápadně vypadá zvenku, o to víc vás překvapí, jak překrásný a členitý je celý prostor. Přes otevřenou část restaurace Criollo projdete do atria, odkud můžete pokračovat až na rozlehlé prostranství s otevřenými kuchyněmi, kde mezi stoly pobíhají kohouti a vy se cítíte jako na luxusním statku uprostřed mexického venkova.

A pak si objednáte jídlo a budete tohle místo milovat ještě mnohem víc. Šéfkuchař Luis Arellano sestavuje menu přizpůsobené místním produktům a ročním obdobím, inspirované různými technikami oaxacké kuchyně, s orientací na pobřeží, údolí a okolní hory.

Na hliněných talířích se tu servírují takové skvosty jako grilovaný banán se sýrem, enfrijoladas s fazolovou omáčkou, mučenková polévka s okurkami nebo tostada s uzenou rybou. Kdyby se vám odtud nechtělo, Criollo nabízí i luxusní ubytování. 

A kam ještě vyrazit…

Na zmrzlinu!

Mezcalu se tady vyhnete jen těžko. Pokud byste neměli chuť jej pít, můžete zkusit i variantu se zmrzlinou, respektive ve zmrzlině. Nanuky tu vyrábí z místního ovoce a jsou příjemně osvěžující. 

Pro pečivo

Tradiční mexické pečivo (určitě si dejte motanec přelitý dulce de leche) i klasiky, jako třeba focaccia nebo croissant, na vás čekají v řemeslné pekárně, kde milují kvásek a vyznávají ruční výrobu. Dobroty si pak vychutnejte na útulném dvorečku. A s sebou si vezměte jejich chleba, je skvělý. 

Na kávu a drink?

Jedna z nejhezčích kaváren ve městě je sice miniaturní, ale kafe tu dělají skvělé. K němu si určitě dejte i něco sladkého nebo si pořiďte vzpomínku na Oaxacu v podobě místního designu. Pobočky Kiyo Café najdete i v Mexico City. 

Do baru

Bar Selva si drží hrdou 31. příčku na seznamu padesáti nejlepších barů v Severní Americe. Nachází se v horním patře domu v centru a je odtud výhled na místní katedrálu.

V nabídce samozřejmě nechybějí koktejly z mezcalu, ale ani další místní ingredience, které tu kombinují velmi originálním způsobem. Nezapomeňte k drinkům také něco zakousnout, například mangový ceviche. 

Co jiného dělat?

Až vás omrzí loudavý rytmus procházek v centru, vydejte se nahoru na kopec k observatoři. Je odtud krásný výhled na celé město. V tomto případě ale platí, že cesta je cíl. Protože vás čeká příjemná procházka křivolakými uličkami lemovanými barevnými domky. 

Nebo byste raději ještě něco snědli? A co takhle se místní speciality rovnou naučit? Ve městě je v nabídce hned několik kurzů vaření nebo gastro tour.