Ať už jste šikanováni požadavky dětí a jejich institucí, nebo se sami chystáte na halloweenský večírek, jednoduchý, a přitom efektní halloweenský recept se vám bude hodit. Čokoládový koláč s duchy totiž zvládnete i v případě, že vaše výtvory jsou i přes veškerou snahu děsivé kterýkoli den v roce.

Primární je sice strašidelné zdobení, podmáslový kakaový koláč je nicméně skvělý i sám o sobě. Těsto je krásně vláčné i třetí den, vše na něj odměříte hrnkem, a suroviny koupíte v každém obchodě.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Hrnkový podmáslový čokoládový koláč na plech

Na plech 20×30 cm potřebujete:

  • 2 hrnky hladké mouky (250 g)
  • ½ hrnku holandského kakaa (50 g)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • ½ lžičky soli

Mokré ingredience:

  • 2 vejce
  • ¾ hrnku světlého třtinového cukru (150 g)
  • ½ hrnku oleje (slunečnicový, řepkový) (130 g)
  • 2 hrnky podmáslí či kefíru (500 ml)

Na polevu:

  • 100 g hořké čokolády
  • 80 g smetany ke šlehání
  • 50 g bílé čokolády
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Pekáč vyložte zmuchlaným pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte moukou. Troubu vyhřejte na 180 °C.
  2. Mouku promíchejte s kakaem, sodou, kypřicím práškem a solí. V druhé míse prošlehejte mokré ingredience s cukrem: vejce, cukr, olej a podmáslí nebo kefír. Nyní obě směsi krátce spojte, vlijte na plech a pečte asi 30 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vychladnutí suchá.
  3. Koláč nechte 15 až 20 minut chladnout ve formě, poté překlopte na mřížku (tím se i srovnají případné nerovnosti) a nechte dochladnout.
  4. Čokoládu se smetanou rozpusťte ve vodní lázni či v mikrovlnce (tam vždy po 20 vteřinách zamíchejte), podle potřeby zřeďte další smetanou, a nalijte na vychladlý koláč. Pár lžiček polevy ponechte na oči duchů.
  5. Když je poleva téměř tuhá, rozehřejte i bílou čokoládu. Některé značky je třeba zředit několika lžícemi smetany – přidejte jí ovšem jen tolik, aby šla čokoláda rozmíchat, ale nebyla příliš tekutá.
  6. Lžičkou pak na zatuhlou tmavou polevu naneste různě veliká kolečka či kapky z polevy světlé a párátkem je protáhněte do tvarů duchů. Když zatuhnou, znovu rozehřejte odloženou tmavou čokoládu, a párátkem z ní vytvořte oči a ústa duchů.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Tipy & triky:

  • Duchy můžete také vyříznout z rozváleného bílého fondánu nebo marcipánu.
  • Mrkněte se do papírnictví či obchodů typu Flying Tiger po strašidelných napichovátkách a jiných proprietách, které dodají servírování další rozměr.
  • Zbylou smetanu z polevy ušlehejte a podávejte ke koláči.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová