Ať už jste šikanováni požadavky dětí a jejich institucí, nebo se sami chystáte na halloweenský večírek, jednoduchý, a přitom efektní halloweenský recept se vám bude hodit. Čokoládový koláč s duchy totiž zvládnete i v případě, že vaše výtvory jsou i přes veškerou snahu děsivé kterýkoli den v roce.
Primární je sice strašidelné zdobení, podmáslový kakaový koláč je nicméně skvělý i sám o sobě. Těsto je krásně vláčné i třetí den, vše na něj odměříte hrnkem, a suroviny koupíte v každém obchodě.
Hrnkový podmáslový čokoládový koláč na plech
Na plech 20×30 cm potřebujete:
- 2 hrnky hladké mouky (250 g)
- ½ hrnku holandského kakaa (50 g)
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku
- ½ lžičky soli
Mokré ingredience:
- 2 vejce
- ¾ hrnku světlého třtinového cukru (150 g)
- ½ hrnku oleje (slunečnicový, řepkový) (130 g)
- 2 hrnky podmáslí či kefíru (500 ml)
Na polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 80 g smetany ke šlehání
- 50 g bílé čokolády
Postup
- Pekáč vyložte zmuchlaným pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte moukou. Troubu vyhřejte na 180 °C.
- Mouku promíchejte s kakaem, sodou, kypřicím práškem a solí. V druhé míse prošlehejte mokré ingredience s cukrem: vejce, cukr, olej a podmáslí nebo kefír. Nyní obě směsi krátce spojte, vlijte na plech a pečte asi 30 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vychladnutí suchá.
- Koláč nechte 15 až 20 minut chladnout ve formě, poté překlopte na mřížku (tím se i srovnají případné nerovnosti) a nechte dochladnout.
- Čokoládu se smetanou rozpusťte ve vodní lázni či v mikrovlnce (tam vždy po 20 vteřinách zamíchejte), podle potřeby zřeďte další smetanou, a nalijte na vychladlý koláč. Pár lžiček polevy ponechte na oči duchů.
- Když je poleva téměř tuhá, rozehřejte i bílou čokoládu. Některé značky je třeba zředit několika lžícemi smetany – přidejte jí ovšem jen tolik, aby šla čokoláda rozmíchat, ale nebyla příliš tekutá.
- Lžičkou pak na zatuhlou tmavou polevu naneste různě veliká kolečka či kapky z polevy světlé a párátkem je protáhněte do tvarů duchů. Když zatuhnou, znovu rozehřejte odloženou tmavou čokoládu, a párátkem z ní vytvořte oči a ústa duchů.
Tipy & triky:
- Duchy můžete také vyříznout z rozváleného bílého fondánu nebo marcipánu.
- Mrkněte se do papírnictví či obchodů typu Flying Tiger po strašidelných napichovátkách a jiných proprietách, které dodají servírování další rozměr.
- Zbylou smetanu z polevy ušlehejte a podávejte ke koláči.