Pečené batáty ve formě polévky velmi mile překvapí. Sladkou kombinaci batátů a javorového sirupu navíc do příjemného kontrastu doplní křupavá slanina a pekany s pikantním nádechem.
S příchodem podzimu přichází na řadu potřeba zahřát se, schoulit se a pojídat pokrmy, které k prohřátí organismu dopomůžou. Netradiční batátová polévka vás svými sladkými tóny doplněnými pikantností křupavých pekanů a slaniny nejen zahřeje, ale rovněž zahalí do pomyslné podzimní deky. Přidaný čedar závěrem dodá polévce na hedvábnosti a vy si na pokrmu pochutnáte hned několika smysly najednou.
Krémová batátová polévka se sýrem a chilli ořechy
Na 4 porce potřebujete:
- 4 střední batáty
- 2 lžíce olivového oleje
- vločkovou sůl
- 4 plátky anglické slaniny
- lžíci másla
- 2 stroužky česneku
- 800 ml zeleninového vývaru
- snítky čerstvého tymiánu + na ozdobu
- 150 ml pomerančové šťávy
- ¼ lžičky mleté skořice
- 4 lžíce javorového sirupu
- 2 až 3 lžíce citronové šťávy
- hrst strouhaného čedaru
Na chilli pekany:
- 100 g pekanových ořechů
- 2 lžíce javorového sirupu
- ½ až 1 lžičku chilli vloček
- ¼ lžičky skořice
- vločkovou sůl
- lžíci másla
Postup
- Batáty umyjte, podélně rozkrojte a položte na plech vyložený pečicím papírem řeznou stranou vzhůru. Zakapejte olejem, osolte a pečte při 200 °C asi 40 minut do změknutí. Nechte je vychladnout a poté vydlabejte dužinu.
- Mezitím opečte v menší pánvi nasucho pekanové ořechy. Párkrát je prohoďte a poté vmíchejte javorový sirup, chilli, skořici, sůl a kousek másla. Přendejte je na talíř a nechte vychladnout. Ve stejné pánvi opečte z obou stran dokřupava plátky slaniny.
- Ve velkém hrnci na rozpuštěném másle krátce osmahněte najemno nasekaný česnek. Vmíchejte vydlabanou dužinu z batátů, chvilku opékejte a podlijte zahřátým vývarem.
- Vmíchejte rovněž snítky tymiánu, pomerančovou šťávu, mletou skořici, javorový sirup a sůl. Vše společně chvíli provařte, pak vytáhněte větvičky tymiánu a dohladka rozmixujte.
- Polévku dochuťte citronovou šťávou a podle potřeby ještě přislaďte nebo přisolte. Na závěr přidejte nastrouhaný čedar a rozmíchejte do hedvábně hladké konzistence.
- Batátovou polévku rozlijte do hlubokých talířů, ozdobte plátkem slaniny, pikantními ořechy a čerstvým tymiánem. Můžete podávat s opečenou bagetou nebo krajícem kváskového chleba.