Pečené batáty ve formě polévky velmi mile překvapí. Sladkou kombinaci batátů a javorového sirupu navíc do příjemného kontrastu doplní křupavá slanina a pekany s pikantním nádechem.

S příchodem podzimu přichází na řadu potřeba zahřát se, schoulit se a pojídat pokrmy, které k prohřátí organismu dopomůžou. Netradiční batátová polévka vás svými sladkými tóny doplněnými pikantností křupavých pekanů a slaniny nejen zahřeje, ale rovněž zahalí do pomyslné podzimní deky. Přidaný čedar závěrem dodá polévce na hedvábnosti a vy si na pokrmu pochutnáte hned několika smysly najednou.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Krémová batátová polévka se sýrem a chilli ořechy

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 střední batáty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • vločkovou sůl
  • 4 plátky anglické slaniny
  • lžíci másla
  • 2 stroužky česneku
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • snítky čerstvého tymiánu + na ozdobu
  • 150 ml pomerančové šťávy
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 2 až 3 lžíce citronové šťávy
  • hrst strouhaného čedaru

Na chilli pekany:

  • 100 g pekanových ořechů
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • ½ až 1 lžičku chilli vloček
  • ¼ lžičky skořice
  • vločkovou sůl
  • lžíci másla
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Batáty umyjte, podélně rozkrojte a položte na plech vyložený pečicím papírem řeznou stranou vzhůru. Zakapejte olejem, osolte a pečte při 200 °C asi 40 minut do změknutí. Nechte je vychladnout a poté vydlabejte dužinu.
  2. Mezitím opečte v menší pánvi nasucho pekanové ořechy. Párkrát je prohoďte a poté vmíchejte javorový sirup, chilli, skořici, sůl a kousek másla. Přendejte je na talíř a nechte vychladnout. Ve stejné pánvi opečte z obou stran dokřupava plátky slaniny.
  3. Ve velkém hrnci na rozpuštěném másle krátce osmahněte najemno nasekaný česnek. Vmíchejte vydlabanou dužinu z batátů, chvilku opékejte a podlijte zahřátým vývarem.
  4. Vmíchejte rovněž snítky tymiánu, pomerančovou šťávu, mletou skořici, javorový sirup a sůl. Vše společně chvíli provařte, pak vytáhněte větvičky tymiánu a dohladka rozmixujte.
  5. Polévku dochuťte citronovou šťávou a podle potřeby ještě přislaďte nebo přisolte. Na závěr přidejte nastrouhaný čedar a rozmíchejte do hedvábně hladké konzistence.
  6. Batátovou polévku rozlijte do hlubokých talířů, ozdobte plátkem slaniny, pikantními ořechy a čerstvým tymiánem. Můžete podávat s opečenou bagetou nebo krajícem kváskového chleba.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič