Prvním krokem k úspěšnému dni je skvělá snídaně, a přesně proto musíte vyzkoušet vafle s hnědým máslem. Uznávám, že jeho příprava vám zabere o pár minut navíc, ale garantuju, že výsledek bude stát za to. Díky hnědému máslu vafle získají lahodnou karamelovo-ořechovou chuť, kterou navíc podtrhne rum, vanilka a špetka skořice.
Vafle z hnědého másla s meruňkami
Na 4 porce potřebujete:
- 80 g másla
- 220 g mléka
- 30 g javorového sirupu
- 25 g rumu
- 1 vejce
- 20 g třtinového cukru
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- 180 g hladké mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- špetku soli
- 1/4 lžičky mleté skořice
Na náplň:
- 400 g meruněk
- 2 lžíce třtinového cukru
- 30 g vody
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- snítku tymiánu
K podávání:
- bílý jogurt
- angrešt
- javorový sirup
Postup:
- Začněte s přípravou hnědého másla. Máslo pokrájejte na kousky a vložte do malého rendlíku. Zahřívejte, až se rozpustí, poté ho za stálého míchání ode dna zahřívejte dále. Na másle se vytvoří pěna a začne silně bublat, hnědnout a lehce karamelizovat. Na dně rendlíku se budou tvořit malé, téměř spálené, černohnědé kousky, které zajistí onu skvělou chuť. Máslo by během zahřívání mělo získat karamelově hnědou barvu cca za 3 minuty, pokud ne, zahřívejte ho dále za stálého míchání, jen dávejte pozor, aby se nepřipálilo. Jakmile je máslo hotové, stáhněte ho z plotny a nechte vychladnout.
- V míse smíchejte mléko, javorový sirup, rum, vejce, cukr a vanilku. Přilijte vychladlé hnědé máslo a promíchejte do hladka. Přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem, skořicí a solí a pomocí metličky vymíchejte hladké hustší těsto. Ve vaflovači připravte jednotlivé vafle, dle velikosti by jich mělo být cca 8 kusů, nepřilnavý vaflovač není třeba vymazávat dalším tukem. Druhá možnost je péct lívance na pánvi.
- Mezitím si připravte meruňky. Ty vypeckujte, pokrájejte na měsíčky a nasypte je do stejného rendlíku, ve kterém jste připravovali hnědé máslo. Přidejte cukr, vodu, vanilku a lístky tymiánu a začnete zahřívat. Za občasného promíchání vařte, dokud nebudou meruňky měkké, ale ne zcela rozvařené, trvá to pouze pár minut.
- Hotové vafle podávejte s bílým jogurtem, zkaramelizovanými meruňkami a angreštem či jiným čerstvým ovocem. Nakonec polejte trochou javorového sirupu.
Tipy & triky