Prvním krokem k úspěšnému dni je skvělá snídaně, a přesně proto musíte vyzkoušet vafle s hnědým máslem. Uznávám, že jeho příprava vám zabere o pár minut navíc, ale garantuju, že výsledek bude stát za to. Díky hnědému máslu vafle získají lahodnou karamelovo-ořechovou chuť, kterou navíc podtrhne rum, vanilka a špetka skořice.

Vafle z hnědého másla s meruňkami

Na 4 porce potřebujete:

  • 80 g másla
  • 220 g mléka
  • 30 g javorového sirupu
  • 25 g rumu
  • 1 vejce
  • 20 g třtinového cukru
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • 180 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • špetku soli
  • 1/4 lžičky mleté skořice

Na náplň:

  • 400 g meruněk
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 30 g vody
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • snítku tymiánu

K podávání:

  • bílý jogurt
  • angrešt
  • javorový sirup
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup:

  1. Začněte s přípravou hnědého másla. Máslo pokrájejte na kousky a vložte do malého rendlíku. Zahřívejte, až se rozpustí, poté ho za stálého míchání ode dna zahřívejte dále. Na másle se vytvoří pěna a začne silně bublat, hnědnout a lehce karamelizovat. Na dně rendlíku se budou tvořit malé, téměř spálené, černohnědé kousky, které zajistí onu skvělou chuť. Máslo by během zahřívání mělo získat karamelově hnědou barvu cca za 3 minuty, pokud ne, zahřívejte ho dále za stálého míchání, jen dávejte pozor, aby se nepřipálilo. Jakmile je máslo hotové, stáhněte ho z plotny a nechte vychladnout.
  2. V míse smíchejte mléko, javorový sirup, rum, vejce, cukr a vanilku. Přilijte vychladlé hnědé máslo a promíchejte do hladka. Přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem, skořicí a solí a pomocí metličky vymíchejte hladké hustší těsto. Ve vaflovači připravte jednotlivé vafle, dle velikosti by jich mělo být cca 8 kusů, nepřilnavý vaflovač není třeba vymazávat dalším tukem. Druhá možnost je péct lívance na pánvi.
  3. Mezitím si připravte meruňky. Ty vypeckujte, pokrájejte na měsíčky a nasypte je do stejného rendlíku, ve kterém jste připravovali hnědé máslo. Přidejte cukr, vodu, vanilku a lístky tymiánu a začnete zahřívat. Za občasného promíchání vařte, dokud nebudou meruňky měkké, ale ne zcela rozvařené, trvá to pouze pár minut.
  4. Hotové vafle podávejte s bílým jogurtem, zkaramelizovanými meruňkami a angreštem či jiným čerstvým ovocem. Nakonec polejte trochou javorového sirupu.

Tipy & triky

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová