Nemohu si pomoct, ale některé ovoce mám daleko radši zpracované než čerstvé. Například višně, rybíz nebo právě meruňky. Jejich chuť se tepelnou úpravou zvýrazní a společně s jemnou tvarohovou náplní se dokonale hodí na tradiční kynuté koláče s drobenkou.
Tradiční kynuté koláče s tvarohem, meruňkami a mandlovou drobenkou
Na 16 koláčů potřebujete:
- 30 g čerstvého droždí
- 200 ml vlažného mléka
- 5 lžic cukru krupice
- 300 g polohrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 70 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce kvalitní majonézy
- 40 ml tuzemského rumu
- 12 meruněk (hodí se i rybíz nebo borůvky)
Na náplň:
- 250 g tučného tvarohu
- 1 žloutek
- Nastrouhaná kůra z ½ citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 lžičky moučkového cukru
Na drobenku:
- 70 g hrubé mouky
- 60 g studeného másla
- 60 g krupicového cukru
- 2 hrsti mandlových plátků
Postup
- Z rozdrobeného droždí s trochou vlažného mléka a cukru připravte kvásek, který nechte v misce na teplém místě vzejít a pak ho zapracujte k ostatním ingrediencím – oběma moukám, soli, žloutkům a vejci, vanilce, zbytku cukru a mléka, rozpuštěnému máslu, majonéze a rumu. Doporučuji zadělat těsto v robotu hnětacím hákem. V míse hněťte těsto asi 10 minut. Následně ho nechte přikryté vykynout na teplém místě asi 90 minut.
- Mezitím si připravte tvarohovou náplň a drobenku. Tvaroh vyklopte do misky a zamíchejte ho se žloutkem, nastrouhanou citronovou kůrou, vanilkovým extraktem a cukrem. Je-li třeba, nařeďte ho troškou mléka.
- Drobenku připravte tak, že rukama rozmělněte studené máslo s krupicovým cukrem a hrubou moukou. Nakonec do směsi zamíchejte mandlové plátky.
- Těsto po vykynutí téměř zdvojnásobí svůj objem. Nyní ho vyklopte na vál a rozkrojte na polovinu. Dál těsto rozdělte na cca 16 stejných dílů.
- Z každého vytvarujte placičku, na kterou nandejte lžící tvaroh a čtvrtky meruněk. Každý koláč pomašlujte po okrajích vaječným bílkem a střed posypte drobenkou.
- Koláče vyskládejte na dva plechy vyložené pečícím papírem a pečte je v předehřáté troubě na 190 °C cca 20 minut.
- Po upečení je nechte zchladnout na drátěné mřížce.
Tip: Vyzkoušejte také koláče s netradiční náplní z kešu, klasické dvojctihodné, voňavé rumové s ovocem nebo svatební.