Stánek Maliník stojí trochu opuštěně na hraně lesa nad Bedřichovem. Vevnitř se ale dějí věci. V deštivém dopoledni tu hraje britská kultovka Pulp, line se vůně kafe a od pultu se na nás okamžitě usmívají dva chlapíci s dámou za zády.
Všichni pobíhají kolem plotny a střídají se v obsluze zákazníků. Je krátce po otevření, ale už tu posedává desítka hostů. O bedřichovské novince se rychle rozkřiklo nejen na Liberecku, ale i ve foodie kruzích po celém Česku.
Na pultě je vyskládaných několik druhů slaného koláče quiche, čerstvě napečené sladké pečivo s meruňkami a citronová bábovka, a pozor! V menu jsou vedle polévky lokše s trhaným masem, místní signature dish, z nichž se pomalu stává trhák. Na trase z Bedřichova na Černou Nisu rozhodně nenarazíte na stylovější občerstvení. Maliník přitom stojí na místě původního stánku, kde se po dlouhé roky servíroval klasický párek v rohlíku a grog do plastového kelímku.
„Právě to byl náš záměr, přijít s konceptem, který se vymyká všem podobným stánkům v republice,“ říká majitel Pavel Šišma, který se se svou partnerkou a společnicí Martinou Nádeníkovou za tímhle účelem odstěhoval před rokem a půl do Bedřichova.
Dvojice dostala na Vánoce v roce 2017 od kamaráda tip, že místní stánek je na prodej. Dlouho neváhali a rozhodli se na tomhle místě zúročit své letité zkušenosti nasbírané v gastronomii. „Rozhodně to byl trochu risk,“ shodují se. Ale svým způsobem měl přesun do Jizerek i svou výhodu. Na kopci v horách totiž ještě většina zákazníků nemá tak vysoké nároky na jídlo a pití.
Z pohledu Šišmy a Nádeníkové nebylo rozhodnutí odstěhovat se z Prahy na sever zas tak překvapivé. „Už déle jsme se chtěli někde usadit,“ vzpomínají. Oba pracovali roky v různých restauracích a v mezičase se vraceli „odpočívat“ na hory, kde pár týdnů v zimě pracovali jako lyžařští instruktoři.
Pavel Šišma působil dlouhodobě na pražské gastronomické scéně, kde pracoval mimo jiné jako manažer restaurace Sansho, která patří Paulu Dayovi, v provozech populárních podniků Kavárna, co hledá jméno a Eska.
Jeho přítelkyně (která je mimochodem vystudovanou textilní inženýrkou z Liberce) naposledy řídila menší restauraci mimo Prahu. Spolu s Šišmou dříve pracovali třeba v Café Fara v moravské Klentnici nebo v hotelu Nebespán v Kašperských Horách.
Na Maliníku začali pěkně od podlahy. Když stánek zhruba za milion koupili, čekala je ještě rekonstrukce a výbava interiéru, na které podle jejich odhadů padlo asi 200 tisíc korun. Na místě kutali od loňského května a stánek nakonec otevřeli letos v lednu, takže ještě stihli podstatnou část zimní sezony.
„Nezdá se to, ale tohle místo je docela frekventované i na jaře a v létě, vede tu spousta turistických tras,“ pochvaluje si Pavel Šišma.
Za těch pár měsíců, co tady duo působí, už stihli nalákat stálou klientelu. Aktuálně k nim sice přilákala Gastromapa a stejnojmenná kniha Lukáše Hejlíka spoustu hostů z Prahy, podle Šišmy se ke stánku ale vrací hodně místních lidí z Liberce a Jablonce.
Byť jsou v Jizerských horách zatím považováni pořád tak trochu za přistěhovalce, v nabídce svého bistra dbají na lokální rozměr. Načepují vám třeba Kousek piva z libereckého řemeslného pivovaru Warehouse a z Jablonce zase berou pivo z nového pivovaru Volt, do kterého investovali společníci ze skupiny Miton.
A když se ochladí, na řadu přicházejí stylové české pálenky Bartida, které vyrábějí bývalí barmani z vyhlášeného pražského podniku Bugsy’s.