Možná se vám zdá, že každý rok pečete to stejné cukroví a není žádné, které by vaši rodinu oslnilo natolik, že by vám stálo za odvahu a úsilí se do jeho přípravy pustit. Teď jste na něj kápli. Zkuste novinku a oživte sváteční tabuli excelentním čokoládovým lineckým s karamelovým krémem podle cukrářky Terezy Olbrichtové.
Linecké je stálicí v českých domácnostech a pravděpodobně si stále drží prvenství mezi nejoblíbenějšími druhy cukroví. Jakpak by ne? Příprava není nijak náročná a výsledek je přitom fantastický. Pokud chcete letos zazářit novým druhem cukroví, pusťte se do luxusního kakaového lineckého se slaným karamelem podle finalistky oblíbené televizní soutěže Peče celá země Terezy Olbrichtové.
Tereza se momentálně kromě pečení a vymýšlení nových receptů nejvíce věnuje psaní knih. Právě vychází detektivka Pískej konec a se sestrou se v příštím roce chystají vydat další. Nebojte se, že by tento recept byl stejně napínavý, složitě jen vypadá. Až sami tmavé linecké vyzkoušíte, zjistíte, že jej s radostí můžete péct i další a další roky – a dost pravděpodobně budete muset, protože je velice návykové.
Linecké můžete napéct v předstihu a nechat uležet v chladu v krabici neslepené. Krémem pak plňte až cca týden před Vánoci. Nebude ale problém si čokoládové linecké zkompletovat ještě dříve, protože krém má díky minimálnímu obsahu vody a velkému množství cukru dlouhou trvanlivost. V chladu, ideálně v lednici, tak vydrží i několik týdnů.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Kakaové linecké cukroví s karamelem
Těsto:
- 110 g moučkového cukru
- 210 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- Špetka soli
- 150 g másla
- 3 žloutky
- Hořká čokoláda nebo cukr moučka na ozdobu
Karamelový krém:
- 20 g glukózy (lze nahradit medem)
- 120 g cukru krupice
- 100 g smetany ke šlehání 33%
- 2 g soli
- 120 g másla
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Postup
- Smíchejte mouku, moučkový cukr, kakao, sůl a na kousky nakrájené studené máslo – utvořte drobenku a snažte se nemíchat zbytečně dlouho. Poté rychle zapracujte žloutky. Těsto zabalte do fólie a nechte 2 hodiny v chladu uležet.
- Těsto rozválejte na lehce pomoučeném vále nebo mezi dvěma archy pečicího papíru či fólie. Vykrajujte libovolné tvary (hvězdičky, kolečka, kytičky…), polovinu s dírkou uprostřed. Pečte na 160 °C 8 až 9 minut. Po upečení nechte zchladnout na plechu.
- Než začnete slepovat cukroví krémem, můžete horní děrované části přelít pramínky čokolády nebo lehce pocukrovat moučkovým cukrem.
- V rendlíku utavte glukózu nebo med s cukrem na karamel. Po částech zalijte horkou smetanou se solí a míchejte. Stáhněte z plotny a míchejte dále, dokud karamel nepřestane vřít a bublat. Přes sítko nalijte do misky a počkejte, dokud teplota neklesne pod 35 °C. Následně přidejte nakrájené máslo (ideálně cca 10 minut odležené při pokojové teplotě) a šlehejte, ke konci na maximální otáčky. Bude-li třeba, můžete krém nechat v lednici trochu ztuhnout.
- Cukroví slepujte krémem a na tácu uložte na chladné místo, aby zatuhlo. Skladujte v chladu a temnu a spotřebujete do 4 týdnů.
Tip od cukrářky: Tereza k pečení používá perforovanou podložku. Ta zabrání tomu, aby se těsto v některých místech nerovnoměrně nadzvedalo (a nešlo pak k sobě dobře lepit), chrání proti připálení, ale hlavně vytvoří na povrchu krásnou drobnou mřížku, která může posloužit jako dekorování.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová