Využijte upršeného počasí ke chvilce klidu v kuchyni a upečte si lahodný jogurtový závin s hruškami a marcipánem. Příprava jogurtového těsta vám přitom nezabere o moc víc času než nákup listového, které je na rozdíl od toho domácího zpravidla plné nezdravých ztužených tuků.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Hruškový závin z jogurtového těsta s marcipánem

Na 2 záviny potřebujete (nebo 2 pláty listového těsta):

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 70 g změklého másla

Na náplň a dokončení:

  • 8 zralých hrušek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 100 g marcipánu
  • 1 vejce nebo bílek na potření
  • 3 lžíce mandlových lupínků

Postup

  1. Hrušky oloupejte, rozčtvrťte, vyndejte jádřince a ovoce nakrájejte na plátky. V míse smíchejte s citronovou šťávou, škrobem, vanilkovým cukrem a kořením.
  2. Mouku s jogurtem a změklým máslem zpracujte rukama na hladké těsto. Rozdělte ho na dvě části a na pomoučené ploše jednu vyválejte na tenký obdélník. Rozložte na něj polovinu hrušek tak, aby zhruba třetina těsta, ke které budete štrúdl rolovat, zůstala bez náplně.
  3. Na hrušky nahrubo nastrouhejte vychlazený marcipán, boční okraje těsta zahněte dovnitř a závin srolujte směrem k volné části těsta. Stejně postupujte s druhým plátem těsta.
  4. Záviny přeneste spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem, na několika místech je propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára a záviny nepopraskaly, potřete rozšlehaným vajíčkem či jen bílkem, posypejte mandlovými lupínky a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
  5. Po vychladnutí pocukrujte.

Tipy & triky

  • Do náplně přidejte ještě nahrubo nasekané mandle, závinu dodají příjemný křupavý element.
  • Stejně tak se hodí hrst rozinek předem nabobtnalých v rumu nebo brusinek v amarettu. Sušené ovoce stačí v alkoholu krátce zahřát a proces máčení tak značně urychlit.
  • Jestli se vám nechce dělat domácí jogurtové těsto na závin, použijte kupované nebo opět domácí listové.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová