Využijte upršeného počasí ke chvilce klidu v kuchyni a upečte si lahodný jogurtový závin s hruškami a marcipánem. Příprava jogurtového těsta vám přitom nezabere o moc víc času než nákup listového, které je na rozdíl od toho domácího zpravidla plné nezdravých ztužených tuků.
Hruškový závin z jogurtového těsta s marcipánem
Na 2 záviny potřebujete (nebo 2 pláty listového těsta):
- 300 g hladké mouky
- 150 g bílého jogurtu
- 70 g změklého másla
Na náplň a dokončení:
- 8 zralých hrušek
- 2 lžíce citronové šťávy
- 20 g kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový cukr
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- 100 g marcipánu
- 1 vejce nebo bílek na potření
- 3 lžíce mandlových lupínků
Postup
- Hrušky oloupejte, rozčtvrťte, vyndejte jádřince a ovoce nakrájejte na plátky. V míse smíchejte s citronovou šťávou, škrobem, vanilkovým cukrem a kořením.
- Mouku s jogurtem a změklým máslem zpracujte rukama na hladké těsto. Rozdělte ho na dvě části a na pomoučené ploše jednu vyválejte na tenký obdélník. Rozložte na něj polovinu hrušek tak, aby zhruba třetina těsta, ke které budete štrúdl rolovat, zůstala bez náplně.
- Na hrušky nahrubo nastrouhejte vychlazený marcipán, boční okraje těsta zahněte dovnitř a závin srolujte směrem k volné části těsta. Stejně postupujte s druhým plátem těsta.
- Záviny přeneste spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem, na několika místech je propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára a záviny nepopraskaly, potřete rozšlehaným vajíčkem či jen bílkem, posypejte mandlovými lupínky a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
- Po vychladnutí pocukrujte.
Tipy & triky
- Do náplně přidejte ještě nahrubo nasekané mandle, závinu dodají příjemný křupavý element.
- Stejně tak se hodí hrst rozinek předem nabobtnalých v rumu nebo brusinek v amarettu. Sušené ovoce stačí v alkoholu krátce zahřát a proces máčení tak značně urychlit.
- Jestli se vám nechce dělat domácí jogurtové těsto na závin, použijte kupované nebo opět domácí listové.