Chuť másla a kokosu se v provedení křehkého pečiva stává delikátní záležitostí, kterou nepohrdne žádný profesionální ochutnávač vánočního cukroví. Kokosové hvězdičky jsou sice možná malinko pracnější, ale rozhodně se stanou jedním z vašich nejoblíbenějších druhů cukroví.
Lahodné kokosové těsto skvěle chutná s višňovým i rybízovým džemem. Komplikovanější, ale stejně tak delikátní chuťovou kombinaci vytvoříte s pomerančovou marmeládou. Pokud jste příznivci krémových náplní, použijte ke slepování klasický máslový krém s vanilkovou příchutí, který se používá například k plnění vosích hnízd. Ke zdobení kromě sušeného ovoce využijete i sekané pistácie, kokosové chipsy či sušené květy.
Kokosové cukroví slepované džemem a s bílou čokoládou
Na 2 plechy potřebujete:
- 240 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 100 g strouhaného kokosu
- 1 vanilkový lusk
- 200 g másla
Dále :
- Bílá čokoláda (viz. Tip níže)
- Lyofilizované maliny nebo jahody na posypání
- Višňový nebo rybízový džem na slepení
Postup
- Mouku, cukr a kokos promíchejte v zadělávací míse. Semínka z vanilky vyškrábněte a prsty zapracujte do moučné směsi.
- Přidejte na kostičky nakrájené máslo a zpracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň dvě hodiny.
- Těsto vyndejte z lednice a nechte asi 15 minut povolit. Těsto tak půjde lépe rozvalovat. Jestliže by praskalo, nebojte se ho propracovat krátce rukama. Mírně se zahřeje a bude flexibilnější. Pokud byste měli při rozvalování přece jen problém, použijte potravinářskou fólii, kterou dáte dospod a navrch těsta.
- Těsto vyválejte na plát silný 2 mm. Vykrajujte libovolné tvary, které budete moct slepovat k sobě. Kokos v těstě způsobuje lehké „otřepení“ okrajů, proto dobře působí tvary jako jsou sněhové vločky, hvězdičky, popř. kolečka. Polovinu tvarů můžete vykrajovat s otvorem ve středu – bude tak hezky vidět džem, kterým cukroví slepíte. Vykrájené tvary skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte při 175 °C asi 7 minut. Vyndávejte z trouby předtím, než začne cukroví chytat zlatavou barvu.
- Po vychladnutí ozdobte tu část pečiva, která bude po slepení nahoře. Jeden kousek po druhém zlehka přelijte rozpuštěnou čokoládou (viz poznámka níže) a posypejte rozdrobeným lyofilizovaným ovocem. Nechte zaschnout.
- Spodní části potřete džemem a přiklopte vrchní ozdobenou částí. Nechte na tácu přes noc zaschnout. Poté přendejte do uzavíratelné krabičky a skladujte v chladu a temnu. Spotřebujte do měsíce.
Tip: Bílá čokoláda může být po rozpuštění trochu tuhá a špatně s ní půjde pramínkovat a zdobit cukroví. Doporučuji v tomto případě vmíchat trochu kakaového másla. Čokoláda zřídne a po zaschnutí zůstane pěkně pevná.