Tento kynutý chléb se stane opravdovou hvězdou večera (nebo té části dne, ve které jej budete servírovat). Měkké těsto vrstvené sýrem gruyère a lahodnou mascarpone náplní s pestem a bylinkami nádherně voní, krásně vypadá a ještě lépe chutná.
Krátký čas pečení v tomto případě velmi potěší, protože vůně linoucí se z trouby je vskutku neodolatelná. Chléb ve tvaru hvězdy vytváří v adventním čase velmi příjemnou sváteční atmosféru. Chutná nejlépe ještě zatepla, po dopečení jej tak naservírujte rovnou doprostřed stolu. Nestačíte se divit, jakou závratnou rychlostí (z)mizí.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Star bread: hvězdicový chléb se sýrem gruyère a pestem
Na 1 hvězdný kynutý chléb potřebujete:
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 10 g cukru
- 7 g sušeného droždí
- 180 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 60 g změklého másla
Na náplň:
- 40 g bazalkového pesta
- 40 g rajčatového pesta
- 140 g mascarpone
- 1 lžíce pistácií, pinií nebo mandlí
- 4 snítky tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
- 150 g sýru gruyère
- 1 vejce na potření
- Bílá sezamová semínka na posypání
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- V míse robota promíchejte prosátou mouku se solí, cukrem a sušeným droždím. Vmíchejte mléko, vejce a změklé máslo. Hněťte asi 10 minut, dokud nezískáte hladké pružné těsto.
- Z těsta vytvarujte bochánek, lehce jej zaprašte moukou a nechte v míse přikryté čistou utěrkou asi hodinu zdvojnásobit objem.
- Na náplň smíchejte obě pesta s mascarpone, najemno nasekanými oříšky a bylinkami. Rozmíchejte do hladké konzistence. Gruyère nastrouhejte najemno a nechte prozatím v misce zvlášť.
- Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejné části. Z každé vyválejte bochánek a poté kruh o průměru 25 až 30 cm. První kruh těsta položte na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně na něj rozetřete třetinu náplně a nasypejte třetinu nastrouhaného sýru.
- Přikryjte druhým plátem vyváleného těsta a naneste druhou třetinu náplně a sýra. Opakujte s dalším kusem těsta, náplní i sýrem. Navrch položte poslední plát vyváleného těsta a jemně pomocí dlaně jej postiskejte a zarovnejte.
- Doprostřed těsta položte vykrajovátko, skelničku nebo cokoli jiného kulatého o průměru 5 až 6 cm (vykrajovátko pouze lehce položte nebo obtiskněte, určitě neprotlačujte). Od jeho okraje pak nařezejte těsto na 16 stejných kousků.
- Chytněte dva naříznuté pruhy těsta vedle sebe, každý do jedné ruky. Dva až třikrát je zatočte – začněte otáčet rukama proti sobě a pokračujte takto dokola (vizte foto výše).
- Konce těsta poté spojte k sobě tak, aby vznikl cíp hvězdy. Opakujte se zbývajícími pruhy, dokud nevytvoříte osmicípou hvězdu.
- Hvězdu přikryjte utěrkou a nechte ještě 10 až 15 minut kynout. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a dle libosti posypejte sezamovými semínky. Pečte při 190 °C cca 20 minut dozlatova. Chléb rovnou naservírujte na stůl a podávejte ještě zatepla.
Tipy & triky
- Místo výrazného sýru gruyère můžete vyzkoušet jemnější a krásně se táhnoucí sýr fontina.
- Star bread chutná skvěle teplý i zastudena (před zmizením však většinou nestačí ani vychladnout). Podobně lahodnou neřestí je pečený camembert v listovém těstě.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič