Perníčky jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc. Jejich kořeněná chuť a vůně všechny drží pěkně pospolu. A o tom přece svátky jsou – být si nablízku a společně u toho debužírovat.

Recept na ty nejlepší perníčky existuje v každé rodině minimálně jeden a každý rok se jen opráší, aby se dal znovu použít. Yotam Ottolenghi, britský kuchař s izraelskými kořeny, o tom něco ví. Tyto perníčky jsou inspirované právě jeho receptem, ve kterém nechybí koření završené špetkou pepře. Melasový základ jim propůjčuje úžasnou chuť i barvu a rumová glazura dodává vizuální i chuťový přesah. Je tak dost pravděpodobné, že se zařadí mezi nejoblíbenější recepty na perníčky nebo vánoční cukroví vůbec.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Hned měkké perníčky s rumovou polevou (dle Ottolenghiho)

Na 25 až 30 perníčků potřebujete:

  • 90 g změklého másla
  • 90 g tmavého třtinového cukru
  • 100 g třtinové melasy
  • 1 velký žloutek (nebo 2 malé)
  • 240 g hladké mouky + na poprášení
  • 10 g kakaa
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky badyánu
  • ¼ lžičky muškátového květu
  • Špetka soli a pepře

Na glazuru:

  • 90 g moučkového cukru
  • 20 g rozehřátého másla
  • 1 lžíce kvalitního rumu
  • 2 lžičky teplé vody
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Změklé máslo utřete s cukrem do nadýchané pěny. Přidejte melasu a dohladka ji zapracujte. Nakonec vmíchejte jeden velký nebo dva menší žloutky.
  2. Prosátou mouku s kakaem, jedlou sodou, kořením, špetkou soli a pepře důkladně promíchejte a postupně vmíchejte k melasové směsi. Těsto při nízké rychlosti robotu nebo ručně spojte dohromady a poté na jemně pomoučené pracovní ploše vyhněťte dohladka.
  3. Těsto rozválejte na vyšší plát, zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny v lednici zpevnit. Pokud nespěcháte, můžete ho nechat odležet i delší dobu nebo si těsto nachystat až dva dny předem.
  4. Vychlazené těsto rozválejte na plát silný 6 až 8 mm. Pokud chcete mít sušenky se vzorem, použijte razítka nebo embosovaný váleček, před použitím je můžete lehce oprášit v mouce a poté je silně vmáčkněte do těsta. Otisk by měl být skutečně viditelný, aby se během pečení nevytratil.
  5. Vytlačené vzory vykrájejte pomocí kulatého či jinak tvarovaného vykrajovátka a postupně vyskládejte na dva plechy vyložené pečicím papírem.
  6. Perníčky pečte při 190 °C asi 8, maximálně 10 minut. Déle je nepečte, mohly by ztvrdnout. Perníčky by měly být po vyndání z trouby pevné na dotek, uvnitř však stále měkké. Během chladnutí ještě trochu zpevní.
  7. Ke konci pečení prosejte do misky moučkový cukr a přimíchejte teplé rozehřáté máslo s rumem a teplou vodou. Vymíchejte dohladka. Glazura by měla připomínat konzistenci tekutějšího medu. Pokud by příliš houstla, nařeďte ji ještě kapkou teplé vody.
  8. Perníčky po vyndání z trouby nechte pár minut zchladnout, avšak ještě zatepla je potřete pomocí štětce silnější vrstvou připravené glazury. Poleva se do vytlačeného vzoru pěkně vstřebá.
  9. Glazurou potřené perníčky přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Jakmile glazura zaschne, ještě trošku zprůsvitní a vzor tím více poodhalí.

Tipy & triky

  • Použijte razítka různých motivů a vykrajovátka libovolných tvarů. Pěkně vypadá i těsto ozdobené embosovaným válečkem.
  • Pokud nechcete nebo nemůžete použít do glazury rum, lze ho nahradit citronovou šťávou. Důrazně však doporučujeme zůstat u varianty s rumem.
  • Perníčky jsou ihned k jídlu, ale uchovávejte je v uzavřené nádobě a pro jistotu spotřebujte zhruba do týdne, ona glazura jejich trvanlivost snižuje. Nejspíš však budete mít opačný problém – a to ten, že se týdne životnosti perníčky vůbec nedočkají.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič