Perníčky jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc. Jejich kořeněná chuť a vůně všechny drží pěkně pospolu. A o tom přece svátky jsou – být si nablízku a společně u toho debužírovat.
Recept na ty nejlepší perníčky existuje v každé rodině minimálně jeden a každý rok se jen opráší, aby se dal znovu použít. Yotam Ottolenghi, britský kuchař s izraelskými kořeny, o tom něco ví. Tyto perníčky jsou inspirované právě jeho receptem, ve kterém nechybí koření završené špetkou pepře. Melasový základ jim propůjčuje úžasnou chuť i barvu a rumová glazura dodává vizuální i chuťový přesah. Je tak dost pravděpodobné, že se zařadí mezi nejoblíbenější recepty na perníčky nebo vánoční cukroví vůbec.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Hned měkké perníčky s rumovou polevou (dle Ottolenghiho)
Na 25 až 30 perníčků potřebujete:
- 90 g změklého másla
- 90 g tmavého třtinového cukru
- 100 g třtinové melasy
- 1 velký žloutek (nebo 2 malé)
- 240 g hladké mouky + na poprášení
- 10 g kakaa
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ½ lžičky badyánu
- ¼ lžičky muškátového květu
- Špetka soli a pepře
Na glazuru:
- 90 g moučkového cukru
- 20 g rozehřátého másla
- 1 lžíce kvalitního rumu
- 2 lžičky teplé vody
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Změklé máslo utřete s cukrem do nadýchané pěny. Přidejte melasu a dohladka ji zapracujte. Nakonec vmíchejte jeden velký nebo dva menší žloutky.
- Prosátou mouku s kakaem, jedlou sodou, kořením, špetkou soli a pepře důkladně promíchejte a postupně vmíchejte k melasové směsi. Těsto při nízké rychlosti robotu nebo ručně spojte dohromady a poté na jemně pomoučené pracovní ploše vyhněťte dohladka.
- Těsto rozválejte na vyšší plát, zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny v lednici zpevnit. Pokud nespěcháte, můžete ho nechat odležet i delší dobu nebo si těsto nachystat až dva dny předem.
- Vychlazené těsto rozválejte na plát silný 6 až 8 mm. Pokud chcete mít sušenky se vzorem, použijte razítka nebo embosovaný váleček, před použitím je můžete lehce oprášit v mouce a poté je silně vmáčkněte do těsta. Otisk by měl být skutečně viditelný, aby se během pečení nevytratil.
- Vytlačené vzory vykrájejte pomocí kulatého či jinak tvarovaného vykrajovátka a postupně vyskládejte na dva plechy vyložené pečicím papírem.
- Perníčky pečte při 190 °C asi 8, maximálně 10 minut. Déle je nepečte, mohly by ztvrdnout. Perníčky by měly být po vyndání z trouby pevné na dotek, uvnitř však stále měkké. Během chladnutí ještě trochu zpevní.
- Ke konci pečení prosejte do misky moučkový cukr a přimíchejte teplé rozehřáté máslo s rumem a teplou vodou. Vymíchejte dohladka. Glazura by měla připomínat konzistenci tekutějšího medu. Pokud by příliš houstla, nařeďte ji ještě kapkou teplé vody.
- Perníčky po vyndání z trouby nechte pár minut zchladnout, avšak ještě zatepla je potřete pomocí štětce silnější vrstvou připravené glazury. Poleva se do vytlačeného vzoru pěkně vstřebá.
- Glazurou potřené perníčky přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Jakmile glazura zaschne, ještě trošku zprůsvitní a vzor tím více poodhalí.
Tipy & triky
- Použijte razítka různých motivů a vykrajovátka libovolných tvarů. Pěkně vypadá i těsto ozdobené embosovaným válečkem.
- Pokud nechcete nebo nemůžete použít do glazury rum, lze ho nahradit citronovou šťávou. Důrazně však doporučujeme zůstat u varianty s rumem.
- Perníčky jsou ihned k jídlu, ale uchovávejte je v uzavřené nádobě a pro jistotu spotřebujte zhruba do týdne, ona glazura jejich trvanlivost snižuje. Nejspíš však budete mít opačný problém – a to ten, že se týdne životnosti perníčky vůbec nedočkají.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič