Trochu až popkulturní fenomén, nemyslíte? Pumpkin spice latte se stal v západním světě jedním z atributů podzimu. Když se nápoj v kavárnách objeví, mnohým to signalizuje, že je čas obléknout si pohodlné svetry a připravit se na podzimní sezonu!

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Pumpkin spice latte & domácí dýňový sirup

Na domácí dýňové koření potřebujete:

  • 3 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku

Na dýňové pyré:

  • 1 malá dýně hokaido
  • 3 lžíce ghí

Na dýňový sirup:

  • 200 g hnědého cukru
  • 100 g dýňového pyré (viz výše)
  • 1 lžíce dýňového koření (viz výše)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 ml vody

Na kávu:

  • 1 lžička dýňového sirupu (viz výše)
  • 150 ml horkého plnotučného mléka
  • 40 ml espressa
  • Vyšlehaná 40% smetana 
  • Špetka dýňového koření (viz výše)
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Nejprve si připravte směs koření, tzv. pumpkin spice. Smíchejte mletou skořici, mletý sušený zázvor a mletý nebo v hmoždíři drcený hřebíček a kardamom a nakonec přistrouhejte muškátový oříšek. 
  2. Dýňové pyré si stejně jako směs koření můžete připravit předem a do zásoby, hodí se do dalších dýňových receptů. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Dýni hokaido omyjte a nakrájejte na měsíčky, tento druh není potřeba loupat. 
  3. Vyřízněte semínka a měsíčky vyskládejte vedle sebe do pekáče. K dýni přidejte tři lžíce ghí. Zakryjte alobalem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na cca 30 minut. Během této doby dýně změkne. Pak ji přendejte do vyšší nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré. 
  4. Nyní je čas na dýňový sirup. Do hrnce dejte asi 100 g dýňového pyré, hnědý cukr, vanilkový extrakt, lžíci dýňového koření a vodu. Za stálého míchání vařte, dokud se cukr nerozpustí a voda částečně neodpaří, bude to trvat cca 15 minut, než směs získá konzistenci sirupu. Pak ji nechte zchladnout, přeceďte přes jemné sítko a nalijte do malé lahvičky nebo zavařovací sklenice. 
  5. A konečně se dostáváme k přípravě samotného latte. Do hrnečků nebo vhodných sklenic dejte po lžíci dýňového sirupu, ten zalijte horkým mlékem a promíchejte. Nakonec přilijte shot silného espressa, ozdobte šlehačkou a navrch posypejte špetkou dýňového koření. 

Tip: O fenoménu kořeněného dýňového latte se můžete dále dočíst v tomto článku.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková