Trochu až popkulturní fenomén, nemyslíte? Pumpkin spice latte se stal v západním světě jedním z atributů podzimu. Když se nápoj v kavárnách objeví, mnohým to signalizuje, že je čas obléknout si pohodlné svetry a připravit se na podzimní sezonu!
Pumpkin spice latte & domácí dýňový sirup
Na domácí dýňové koření potřebujete:
- 3 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 lžička mletého kardamomu
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
Na dýňové pyré:
- 1 malá dýně hokaido
- 3 lžíce ghí
Na dýňový sirup:
- 200 g hnědého cukru
- 100 g dýňového pyré (viz výše)
- 1 lžíce dýňového koření (viz výše)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 ml vody
Na kávu:
- 1 lžička dýňového sirupu (viz výše)
- 150 ml horkého plnotučného mléka
- 40 ml espressa
- Vyšlehaná 40% smetana
- Špetka dýňového koření (viz výše)
Postup
- Nejprve si připravte směs koření, tzv. pumpkin spice. Smíchejte mletou skořici, mletý sušený zázvor a mletý nebo v hmoždíři drcený hřebíček a kardamom a nakonec přistrouhejte muškátový oříšek.
- Dýňové pyré si stejně jako směs koření můžete připravit předem a do zásoby, hodí se do dalších dýňových receptů. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Dýni hokaido omyjte a nakrájejte na měsíčky, tento druh není potřeba loupat.
- Vyřízněte semínka a měsíčky vyskládejte vedle sebe do pekáče. K dýni přidejte tři lžíce ghí. Zakryjte alobalem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na cca 30 minut. Během této doby dýně změkne. Pak ji přendejte do vyšší nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré.
- Nyní je čas na dýňový sirup. Do hrnce dejte asi 100 g dýňového pyré, hnědý cukr, vanilkový extrakt, lžíci dýňového koření a vodu. Za stálého míchání vařte, dokud se cukr nerozpustí a voda částečně neodpaří, bude to trvat cca 15 minut, než směs získá konzistenci sirupu. Pak ji nechte zchladnout, přeceďte přes jemné sítko a nalijte do malé lahvičky nebo zavařovací sklenice.
- A konečně se dostáváme k přípravě samotného latte. Do hrnečků nebo vhodných sklenic dejte po lžíci dýňového sirupu, ten zalijte horkým mlékem a promíchejte. Nakonec přilijte shot silného espressa, ozdobte šlehačkou a navrch posypejte špetkou dýňového koření.
Tip: O fenoménu kořeněného dýňového latte se můžete dále dočíst v tomto článku.