Hustá smetanová omáčka plná voňavého koření, šťavnaté kuřecí maso a lehká chuť kokosu. Korma, kurma, khorma nebo qorma je tradiční indický pokrm připravovaný z kuřecího masa marinovaného v jogurtu a pochutnají si na ní i zastánci sladších typů kari díky její jemné, ale zároveň výrazné chuti.
Jestliže vám nevadí malinko tučnější maso, zvolte místo prsou stehenní řízky, korma bude ještě lepší a kuře šťavnatější. A vyzkoušejte i další skvosty indické kuchyně, jako je lahodné butter chicken či cizrnová chana masala.
Kuřecí korma
Na 4 porce potřebujete:
- 500 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků
- 70 g bílého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku kurkumy
- půl lžičky uzené papriky
- 1/3 lžičky chilli
- 1,5 lžičky koření garam masala
- sůl
Na omáčku:
- 2 velké cibule
- 4 lžíce ghí
- 2 stroužky česneku
- palec velký kousek zázvoru
- hrst kešu ořechů
- půl lžičky mletého koriandru
- lžičku mletého římského kmínu
- 250 g kokosového mléka v plechovce
- 200 g kuřecího vývaru
- Sůl & pepř
K podávání:
- rýže basmati nebo naan
- čerstvý koriandr
- jogurt či smetanu ke šlehání
Postup
- Kuřecí maso nakrájejte na kostky a připravte marinádu. Jogurt smíchejte s veškerým kořením, přidejte prolisovaný česnek a sůl a zamíchejte do hladké směsi. Přidejte pokrájené kuře, promíchejte a dejte prozatím odpočinout do lednice.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka a česnek a zázvor nadrobno. Rozpalte pánev a rozpusťte v ní 2 lžíce ghí, přidejte cibuli a za občasného promíchání nechte zkaramelizovat do zlatohnědé barvy, trvá to několik minut. Když je cibule opečená, přidejte pokrájený česnek a zázvor, asi 2 minuty restujte, nakonec do pánve přidejte celé kešu ořechy, mletý koriandr a římský kmín a zprudka opečte. Nechte pár minut vychladnout, přendejte do mixéru, přilijte kuřecí vývar a kokosové mléko a rozmixujte na hladkou omáčku.
- Ve stejné pánvi rozpalte zbylé dvě lžíce ghí, přidejte pokrájené maso v marinádě a zprudka z každé strany opečte do zlatohnědé barvy.
- K opečenému masu přidejte rozmixovanou omáčku, promíchejte a přiveďte k varu. Vařte 10 minut či do doby, dokud kuře není hotové a omáčka dostatečně hustá. Osolte, opepřete a případně dochuťte trochou koření. Pokud je omáčka moc hustá, přilijte vývar či kokosové mléko.
- Servírujte s čerstvým koriandrem a basmati rýží či naanem. Můžete ozdobit trochou smetany či kokosového mléka.