Plná chuť čokolády, vlhká a hutná konzistence – přesně to chceme od brownies a přesně to dostanete od bezlepkových brownies s mandlovou moukou. V jejich přípravě není žádný háček, problém je jen udržet se, abyste nesnědli půl pekáče na posezení.
Opravdu, tak dobré jsou. Obsahují spoustu kakaa a mandlovou mouku, jejíž schopnost zvláčňovat těsto se na konzistenci brownies značně podepisuje. Pokud byste chtěli vytvořit verzi o něco méně kalorickou a nemít výčitky, když se neudržíte a sníte několik kousků naráz (což se snadno může stát), nahraďte polovinu cukru erythritolem, popř. xylitolem, který má asi o čtyřicet procent méně kalorií než cukr. Erythritol má kalorickou hodnotu prakticky nulovou.
Bezlepkové brownies s mandlovou moukou
Na formu 25x 27 cm potřebujete:
- 280 g mandlové mouky
- 100 g holandského kakaa
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- Špetka soli
- 4 vejce
- 250 g třtinového cukru (část lze nahradit viz výše)
- 130 g rozpuštěného, zchladlého másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 100 g tmavé čokolády, nadrobno nasekané
Postup
- V míse promíchejte mandlovou mouku s holandským kakaem, kypřicím práškem a špetkou soli. Všechny hrudky v mandlové mouce při tom rozbijte.
- Ve druhé míse metlou prošlehejte vejce s cukrem. Poté zašlehejte máslo a vanilkový extrakt.
- Vaječnou směs přelijte ke kakaové, přidejte polovinu nasekané čokolády a dobře promíchejte.
- Těsto přendejte do formy vyložené pečicím papírem a rozetřete do rovnoměrně silné vrstvy.
- Posypejte zbylou čokoládou. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 35 až 40 minut. Po upečení nechte vychladnout.
Tip: K dochucení těsta můžete krom vanilkového extraktu použít také trochu kávy nebo skořici.