Plná chuť čokolády, vlhká a hutná konzistence – přesně to chceme od brownies a přesně to dostanete od bezlepkových brownies s mandlovou moukou. V jejich přípravě není žádný háček, problém je jen udržet se, abyste nesnědli půl pekáče na posezení.

Opravdu, tak dobré jsou. Obsahují spoustu kakaa a mandlovou mouku, jejíž schopnost zvláčňovat těsto se na konzistenci brownies značně podepisuje. Pokud byste chtěli vytvořit verzi o něco méně kalorickou a nemít výčitky, když se neudržíte a sníte několik kousků naráz (což se snadno může stát), nahraďte polovinu cukru erythritolem, popř. xylitolem, který má asi o čtyřicet procent méně kalorií než cukr. Erythritol má kalorickou hodnotu prakticky nulovou.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Bezlepkové brownies s mandlovou moukou

Na formu 25x 27 cm potřebujete:

  • 280 g mandlové mouky
  • 100 g holandského kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 4 vejce
  • 250 g třtinového cukru (část lze nahradit viz výše)
  • 130 g rozpuštěného, zchladlého másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 100 g tmavé čokolády, nadrobno nasekané
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. V míse promíchejte mandlovou mouku s holandským kakaem, kypřicím práškem a špetkou soli. Všechny hrudky v mandlové mouce při tom rozbijte.
  2. Ve druhé míse metlou prošlehejte vejce s cukrem. Poté zašlehejte máslo a vanilkový extrakt.
  3. Vaječnou směs přelijte ke kakaové, přidejte polovinu nasekané čokolády a dobře promíchejte.
  4. Těsto přendejte do formy vyložené pečicím papírem a rozetřete do rovnoměrně silné vrstvy.
  5. Posypejte zbylou čokoládou. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 35 až 40 minut. Po upečení nechte vychladnout.

Tip: K dochucení těsta můžete krom vanilkového extraktu použít také trochu kávy nebo skořici.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová