Byť se jedná o čistě zeleninové jídlo, tradiční irský pokrm colcannon by měl kromě brambor, cibulky a kapusty obsahovat také enormní množství másla. Pokud tedy chcete lehké jídlo, dejte si raději salát, poctivý colcannon oslavuje chuť brambor a másla.
Irské šťouchané brambory/nastavovaná kaše Colcannon
Na 4 velké porce potřebujete:
- 1 kg brambor (varný typ B nebo C)
- Sůl & pepř
- ½ velké hlávky kapusty
- 1 svazek jarní cibulky nebo 1 velký pórek
- 75 g másla + k podávání
- 2 stroužky česneku
- 250 ml smetany či plnotučného mléka
Postup
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a v osolené vodě uvařte doměkka. Kapustu rozčtvrťte, vyřízněte středový košťál a nakrájejte na tenké proužky. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka a česnek nasekejte.
- Kapustu asi 5 minut opékejte na másle, ke konci dost osolte. Přidejte jarní cibulku a restujte další 3 minuty. Když je zelenina na skus měkká a zlatavě opečená, vmíchejte česnek, nechte pár vteřin rozvonět a pořádně opepřete čerstvě mletým pepřem.
- Uvařené brambory sceďte, vraťte do hrnce, rozšťouchejte a vmíchejte ohřátou smetanu a opečenou zeleninu. Podávejte hojně přelité dalším máslem jen tak nebo s opečenými bílými klobáskami, slaninou či strouhaným čedarem.
Tipy & triky
- Brambory vylepšete nasucho opraženou slaninou, strouhaným vyzrálým čedarem nebo pažitkou.
- Jarní cibulku můžete nahradit jak pórkem, tak klasickou cibulí, tu ovšem osmažte jako první, a až když změkne, přidejte kapustu.
- Kromě kapusty lze použít i kadeřávek a rané zelí.