Italská kuchyně má svá pravidla, ale občas stojí za to je porušit. Krémové špenátové rizoto s opečeným prosciuttem je toho důkazem – klasika, ale s pořádným zeleným twistem.

Špenát to sice nikdy nedotáhl na hlavní hvězdu italské kuchyně, ale dnes je jeho den. Krémové rizoto nazeleno s prosciuttem a parmezánem mu dává přesně tu roli, jakou si zaslouží. Pokud chcete zvýšit příjem bílkovin, přidejte kromě proscuitta ještě pečené nebo vařené kuřecí prso či opečený halloumi sýr.

Krémové špenátové rizoto se sýrem

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíci oleje
  • 150 g arborio rýže
  • 200 g bílého vína
  • 500 g kuřecího či zeleninového vývaru
  • 3 hrsti čerstvého baby špenátu
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 70 g parmezánu
  • 30 g smetany ke šlehání
  • 60 g prosciutta
  • Sůl & pepř
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a rozpalte menší hrnec. Jakmile je horký, přidejte do něj polovinu másla a olej, následně vsypte cibuli a nechte ji za občasného promíchání zesklovatět. Jakmile je cibule průhledná, přidejte česnek a spolu s cibulí ho mírně opečte. Přisypte rýži a minutu za stálého míchání zahřívejte, aby se chutě propojily.
  2. Nalijte do hrnce najednou veškeré víno a nechte ho několik minut silně probublávat, aby se vypařil veškerý alkohol. Následně přidejte polovinu vývaru, osolte, opepřete a nechte za občasného míchání mírně vařit 10 minut.
  3. Druhou polovinu vývaru rozmixujte společně s polovinou špenátu, bazalkou a s citronovou šťávou na hladkou omáčku. Přilijte ji k rizotu a nechte vařit dalších 10 až 15 minut, dokud není rýže al dente, občas rizoto zkontrolujte a dle potřeby přilijte vývar.
  4. Jakmile je rýže na skus, rizoto by mělo být stále poměrně řídké. Odstavte ho z plotny, přidejte zbytek baby špenátu a másla, smetanu a parmezán a promíchejte. Hotový pokrm by měl mít jemnou a sametovou konzistenci, která se při servírování rozlije po talíři. Pokud je na vás stále moc řídké, přidejte trochu másla či další parmezán.
  5. Když je rizoto téměř hotové, opečte nasucho z obou stran prosciutto a  přendejte ho na talířek vystlaný papírovými utěrkami, které zachytí přebytečný tuk. Naservírujte rizoto na talíř, přidejte křupavé prosciutto a hobliny parmezánu.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová