Jablka jsou téměř synonymem podzimního pečení. Nikdy jindy nebude závin chutnat tak dobře jako právě teď, a stejně tak neodolatelné jsou i jablečné blondies se skořicovou polevou, které jsou krásně vláčné, voňavé a lákavé už na první pohled.
Jablečné dezerty jsou na podzim žádané. Možná vy sami máte doma bedýnku čerstvě natrhaných jablek. Ale jak víme, čerstvá dlouho nevydrží, protože málokdo máme na jejich uskladnění tak dobré podmínky, aby zůstala šťavnatá až do jara. To ale nevadí v případě, že chcete z jablek upéct něco dobrého. Jednak si z nich můžete připravit pyré a zavařit ho na pozdější pečení třeba do koláčů nebo kousky jablek ozdobit vláčné řezy se skořicí, které doplňuje skvělá poleva s javorovým sirupem.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Jablečné blondies & poleva z javorového sirupu
Na plech 20 × 32 cm potřebujete:
- 180 g másla
- 200 g třtinového cukru
- 170 g jablečného pyré (domácí či kupovaná přesnídávka)
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky skořice
- 1 špetka muškátového oříšku
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Na jablka:
- 2 jablka
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
Poleva z javorového sirupu:
- 40 g másla
- 50 g javorového sirupu
- 90 g moučkového cukru
- ½ lžičky skořice
- 1 špetka soli
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Postup
- V hrnci rozehřejte máslo. Do vlažného másla vmíchejte třtinový cukr, jablečné pyré, vejce, vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek.
- Ve větší míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli. Přilijte jablečnomáslovou směs a důkladně promíchejte. Těsto rozetřete do formy vyložené pečicím papírem.
- Jablka oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. V misce smíchejte s třtinovým cukrem a skořicí. Jablka rovnoměrně rozprostřete na těsto. Vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 35 minut. Nechte vychladnout.
- Mezitím připravte polevu. Do menšího hrnce vložte máslo a nechte rozehřát. Odstavte z plotny a vmíchejte javorový sirup, moučkový cukr, skořici a špetku soli. Polevu nechte chvíli stydnout, aby zhoustla. Během té doby ji nezapomeňte občas promíchat.
- Koláč nakrájejte na jednotlivé porce a poté přelijte pramínky polevy. Nechte asi 5 až 10 minut zaschnout a můžete podávat.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová