Milovníci ovesné kaše vědí, že svou oblíbenou snídani mohou proměnit na sto způsobů a vždy si báječně pochutnají. Inspirace není nikdy dost a obzvlášť tato jarně-letní variace kápne do noty. Ti, co se k ovesné kaši zatím přemlouvají, mají dost pádný důvod ji konečně vyzkoušet. Kombinace mandlí a jahod je zaručenou trefou do černého nejen v případě dezertů, ale ovesnou kaši dochutí s takovou dokonalostí, že nebudete chtít, aby sezona jahod skončila.
Mandlová ovesná kaše s jahodami
Na 1 porci potřebujete:
- 40 g jemných ovesných vloček
- 10 g mandlí
- 200 ml mandlového mléka (nebo vody či kravského mléka)
- 2 lžíce hustého bílého jogurtu (může být rostlinný)
Dále:
- 5 jahod
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce vody
- 1 lžička mandlového másla
- Čerstvá citronová kůra
- Meduňka a borůvky na ozdobu (nemusí být)
Postup
- Ovesné vločky vsypte do rendlíku. Přidejte polovinu mandlí nasekaných nadrobno a zalijte mlékem nebo vodou. Nechte přes noc nasáknout. Pokud nemáte na předmáčení čas, pusťte se rovnou do vaření.
- Namočené vločky stačí vařit na mírném stupni za častého míchání asi 2 minuty a nechat je 2 minuty odpočinout. U nemáčených vloček prodlužte dobu vaření na 4 až 5 minut. Poté přiklopte a nechte dalších 5 minut odležet, aby pěkně změkly.
- Jahody překrojte napůl. V menší pánvičce smíchejte javorový sirup, citronovou šťávu a vodu. Vařte asi minutu. Poté do pánve přidejte jahody a chvíli vařte, aby se prohřály a sirup se zredukoval. Během vaření otočte. Neprohřívejte jahody déle než 2 minuty, aby nebyly moc měkké.
- Do uvařené kaše vmíchejte 1 lžíci jogurtu. Kaši naservírujte do misky. Ozdobte zbylou lžící jogurtu, lžičkou mandlového másla a jahodami se sirupem. Posypejte zbytkem nasekaných mandlí a lehce zastrouhněte citronovou nebo limetkovou kůrou. Ozdobte meduňkou nebo mátou a borůvkami a podávejte.