Milovníci ovesné kaše vědí, že svou oblíbenou snídani mohou proměnit na sto způsobů a vždy si báječně pochutnají. Inspirace není nikdy dost a obzvlášť tato jarně-letní variace kápne do noty. Ti, co se k ovesné kaši zatím přemlouvají, mají dost pádný důvod ji konečně vyzkoušet. Kombinace mandlí a jahod je zaručenou trefou do černého nejen v případě dezertů, ale ovesnou kaši dochutí s takovou dokonalostí, že nebudete chtít, aby sezona jahod skončila.

Mandlová ovesná kaše s jahodami

Na 1 porci potřebujete:

  • 40 g jemných ovesných vloček
  • 10 g mandlí
  • 200 ml mandlového mléka (nebo vody či kravského mléka)
  • 2 lžíce hustého bílého jogurtu (může být rostlinný)

Dále:

  • 5 jahod
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička mandlového másla
  • Čerstvá citronová kůra
  • Meduňka a borůvky na ozdobu (nemusí být)
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Ovesné vločky vsypte do rendlíku. Přidejte polovinu mandlí nasekaných nadrobno a zalijte mlékem nebo vodou. Nechte přes noc nasáknout. Pokud nemáte na předmáčení čas, pusťte se rovnou do vaření.
  2. Namočené vločky stačí vařit na mírném stupni za častého míchání asi 2 minuty a nechat je 2 minuty odpočinout. U nemáčených vloček prodlužte dobu vaření na 4 až 5 minut. Poté přiklopte a nechte dalších 5 minut odležet, aby pěkně změkly.
  3. Jahody překrojte napůl. V menší pánvičce smíchejte javorový sirup, citronovou šťávu a vodu. Vařte asi minutu. Poté do pánve přidejte jahody a chvíli vařte, aby se prohřály a sirup se zredukoval. Během vaření otočte. Neprohřívejte jahody déle než 2 minuty, aby nebyly moc měkké.
  4. Do uvařené kaše vmíchejte 1 lžíci jogurtu. Kaši naservírujte do misky. Ozdobte zbylou lžící jogurtu, lžičkou mandlového másla a jahodami se sirupem. Posypejte zbytkem nasekaných mandlí a lehce zastrouhněte citronovou nebo limetkovou kůrou. Ozdobte meduňkou nebo mátou a borůvkami a podávejte.
Foto Martina Baťhová