Pokud máte rádi grilování a pečené kuře, nejspíš už vás to někdy napadlo. Jde upéct celé kuře na grilu? Jde! A není to vůbec složité.

Když se vybavíte nůžkami na drůbež a teploměrem s jehlou, maso dopředu namarinujete, aby bylo hezky šťavnaté, a budete počítat cca s hodinkou pečení (tedy hladovcům zatím naservírujete nějaký finger food), nešlápnete vedle.

Zásadní je celé kuře připravit na motýlka, respektive na placato, aby se rovnoměrně propeklo, a grilovat ho nepřímo, tedy mimo hlavní žár uhlíků či plynu, čímž se vyhnete připálení. Výsledkem bude šťavnaté maso s křupavou kůrčičkou a lahodným kouřovým aroma.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Celé kuře z grilu na placato (na motýlka)

Potřebujete:

  • 1 kuře (cca 1,5 kg)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci uzené či sladké papriky
  • 1 lžičku mletého římského kmínu
  • 1 lžičku sušeného nebo 3 stroužky čerstvého prolisovaného česneku
  • 1 lžičku sušených nebo 2 lžíce čerstvých bylinek (oregano či tymián)
  • 1 lžičku soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře

Dále:

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Kuře otočte prsíčky dolů a nůžkami nebo velmi ostrým nožem odstraňte páteř a biskupa. Odstraňte také poslední díl křidélek, má tendenci se připalovat. Klouby stehen můžete vykloubit, aby šlo kuře více do placata. Pak ho otočte, nožem nařízněte jeho střed jako na fotce, znovu otočte a přitiskněte k podložce, aby se co nejvíce rozpláclo.
  2. Rukama ho ze všech stran důkladně potřete marinádou z uvedených surovin a nechte ideálně do druhého dne marinovat.
  3. Gril rozpalte na 180 až 200 °C. Pokud máte plynový gril, zapněte jen boční hořáky nebo jeden hořák tak, aby kuře bylo na vypnuté části, pokud gril na uhlí, rozžhavené uhlíky shrňte ke stranám tak, aby kuře neleželo přímo nad nimi. Kuře nechte trochu okapat od marinády, položte ho na rozpálenou mřížku, přiklopte a čtyřicet minut si ho nevšímejte.
  4. Pak do zbylé marinády vmíchejte med a sójovku a touto směsí ho potřete. Proces můžete ještě jednou zopakovat, až vnitřní teplota v prsou dosáhne 72 °C. Kuře nepečte zbytečně déle, aby nebylo suché. Celkem se bude podle velikosti péct hodinu, maximálně hodinu a půl.
  5. Kuře nechte ještě pět až deset minut odpočinout mimo gril, aby vám při porcování nevytekla všechna šťáva. Inspirujte se také 30 přílohami ke grilování, díky kterým klidně zapomenete na maso, a tipy pro dokonalý výsledek, které jsou níže.

Tipy & triky

  • Odřezky z kuřete zamrazte nebo rovnou použijte do silného kuřecího vývaru.
  • Kuře můžete den předem také jen ze všech stran nasolit, nechat v lednici, před přípravou pořádně osušit papírovou utěrkou a pokračovat jako v receptu. V marinádě mu pak bude stačit třicet minut.
  • Marinádu klidně použijte jakoukoli jinou, kterou máte rádi, výše uvedená je taková grilovací klasika.
  • Pokud máte gril na uhlíky, umístěte pod kuře plechovu vaničku nebo pekáček s trochou vody. Bude do ní odkapávat šťáva, kterou servírujte ke kuřeti.
  • Když nevyjde počasí, kuře zkrátka upečte v troubě. Jeden z nejjednodušších a nejlepších receptů je kuře podle Kellnera.
  • Pokud si chcete grilování trochu zjednodušit, kupte jen stehenní řízky nebo prsa a ogrilujte si kuřecí špízy s cuketou a fetou nebo pikantní havajské kuře huli huli.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič