Jejich pověst i michelinské hvězdy je předcházejí. Tyto restaurace řadí organizace „The World’s 50 Best Restaurants“ k absolutní světové špičce a sehnat zde místo může být oříšek. Milovníci chutí a toho nejlepšího jídla totiž mnohdy musí vybírat datum několik měsíců, ba i rok dopředu a připravit si slušný rezervační obnos.

Disfrutar, Španělsko

Barcelonská restaurace se v žebříčcích těch nejlepších restaurací světa pravidelně umisťuje na vedoucích pozicích. A má proč. Pod vedením šéfkuchařů Oriola Castra, Eduarda Xatrucha a Mateua Casañase vznikají brilantně nápadité pokrmy, které vynikají nepřekonatelnou technickou kvalitou a hravým podáním.

Stolování v restauraci Disfrutar obvykle návštěvníci popisují jejich menu o třiceti chodech jako zážitek na celý život plný překvapení i vzpomínek.

Rezervační systém Disfrutar otevírá 365 dní dopředu, nicméně i s ročním předstihem stoly mizí rychlostí blesku. Mají otevřeno od pondělí do pátku a zavírají na Vánoce. A ještě jedno specifikum. Nedoporučují návštěvu dětem mladším osmi let.

Asador Etxebarri, Španělsko

Milovníci toho nejlepšího jídla, kteří se do srdce klidné baskické vesnice Axpe obklopené úchvatnými horami sjíždí z celého světa, v Asador Etxebarri nemohou očekávat molekulární kuchyni či jiné moderní směry.

Na ohni v malé kuchyni tam Victor Arguinzoniz, muž, který vyrůstal bez elektřiny, proměňuje běžné ingredience jako mléko či hovězí maso v naprosto nevšední mistrovská díla.

Restaurace hostí své zákazníky každý den kromě pondělí. Zájemci o nezapomenutelný zážitek zde při rezervaci zaplatí přibližně sedm tisíc korun.

Rezervační systém se otevírá čtyři měsíce dopředu a majitelé doporučují rezervovat minimálně pět dní dopředu. Restaurace má zavřeno celý srpen a pak také přes Vánoce až do 10. ledna. Nehostí vegetariány a vegany.

Table by Bruno Verjus, Francie

Medik, fotograf, komentátor. Čtyřiašedesátiletý Bruno Verjus si vyzkoušel mnoho povolání, než se našel v roli šéfkuchaře, absolutně v ní vynikl a dal vzniknout pařížské gastro senzaci.

Restaurace se pyšní vřelou atmosférou, neotřelým vkusem a delikátními chutěmi produktů od francouzských, belgických, italských, španělských a skotských výrobců.

„Naše kuchyně je založená na přímém vztahu s místními dodavateli. Denně nás zásobují tím, co příroda nabízí. Nejde nám o kvantitu objednávky, jde nám pouze o kvalitu,“ říká šéfkuchař Verjus.

Restaurace v Čechům povědomě znějící ulici Rue de Prague má otevřeno od úterý do pátku. Mimo čtyř týdnů, kdy mají během letních prázdnin zavřeno, je možné si rezervovat oběd nebo večeři až šest měsíců dopředu s tím, že poplatek činí téměř pět tisíc korun.

Diverxo, Španělsko

Hédonistický, tvořivý, nepředvídatelný. Tato slova asi nejlépe vystihují madridského šéfkuchaře restaurace Diverxo Davida Muñoze. Rád o sobě říká, že má v oblibě posouvání gastronomických hranic, a své hosty znovu a znovu bere na jízdu avantgardní kuchyni, kde je všechno možné.

Jeho kreativitu mohou návštěvníci okusit v rámci oběda či večerních hodin od úterý do pátku. Rezervační poplatek je okolo jedenácti tisíc korun, což se rovná ceně menu. Nehostí vegetariány ani vegany a děti vítají od deseti let. Mají zavřeno celý srpen a zavírají i na Vánoce a Nový rok.

Maido, Peru

Elegantní restaurace šéfkuchaře Mitsuharu „Micha“ Tsumury zve své hosty na gastronomický výlet z Japonska do Peru. Tím nejpreciznějším a nejcitlivějším způsobem kombinuje peruánskou, japonskou a panamskou gastronomii.

Nad jídlem tam jeho tvůrci hluboce uvažují. Tvrdí, že v každém pokrmu je příběh, v každé příchuti vzpomínka a v každém společném úsměvu se tento příběh spojuje.

Restaurace ve městě Miraflores má otevřeno denně kromě neděle od jedné hodiny odpoledne do desíti večer. Rezervační systém se spouští dva měsíce dopředu a většinou bývá okamžitě plný. Pokud se hostům nepodaří rezervovat stůl, je možné zapsat se na pořadník.

Atomix, USA

Sofistikované pokrmy opřené o korejské dědictví, aktualizované o módní a inovativní prvky. Pokud je jídlo oknem do kultury, pak newyorský Atomix nabízí gastronomické zobrazení fenoménu K-wave. A sice korejské stolování v celé své kráse.

Hosté mohou očekávat degustační menu o dvanácti chodech složené z korejských pokrmů vynikajících chutí a textur na světové úrovni. Každý chod tady servírují v překrásné keramice a doplňují o kartičku, která poskytuje informace o ingrediencích a původu potravin.

Restaurace vypisuje rezervace jen měsíc dopředu a je extrémně složité získat zde místo k sezení. Jedinou šancí bývá pořadník.

Quintonil, Mexiko

Restaurace Quintonil v Mexico City je velkolepým jevištěm pro mexickou kuchyni šéfkuchaře Jorge Valleja a výjimečné pohostinnosti jeho manželky Alejandry Flores. Zaměřuje se na čerstvé místní suroviny, tradiční mexické chutě a techniky vetkané do moderních pokrmů.

Své menu zde dokážou na zakázku udělat bez laktózy a jsou schopni přizpůsobit se vegetariánským i veganským požadavkům.

Vydání Forbesu P.H. Excel

Rezervační systém se otevírá vždy o půlnoci a na šedesát dní dopředu. „Pátky a soboty jsou pro nás ty nejvytíženější dny, a tak doporučujeme rezervaci minimálně dva měsíce dopředu,“ říká Daniela Vera z restaurace Quintonil.

Dodává, že je třeba počítat s rezervačním poplatkem. Jeho výše se odvíjí od typu zážitku, o který má zákazník zájem.

Alchemist, Dánsko

Umělecky komponovaný kulinářský zážitek s inovací v každém soustu. V kodaňské restauraci Alchemist hosté stolují pod bájnou kupolovitou střechou s různými grafickými scenériemi.

Hlavním důvodem návštěvy je však vábivá alchymistická kuchyně, která stojí na základech klasických technik, moderního výzkumu a posedlosti šéfkuchaře Rasmuse Munka hledáním těch nejlepších ingrediencí.

Rezervační systém se do dánské pohádky o mnoha chodech otevírá každé tři měsíce. „V den, kdy rezervační systém otevřeme, máme tisíce zákazníků, kteří se k nám snaží dostat. Máme jen 52 míst k sezení, takže to může být docela výzva,“ komentuje Lena Ilkjaer z restaurace Alchemist.

Lidem, kterým se nepodaří rezervovat stůl, doporučují zapsat se na pořadník. Ten je zdarma, ovšem za rezervaci je poplatek v přepočtu asi deset tisíc korun.

Restaurace je otevřena od úterý do pátku a dle slov Leny Ilkjaer, jsou plně vytížení celoročně. Pauzu si dávají na tři týdny v červenci a o Vánocích.

Gaggan, Thajsko

Hudba, barvy a nekonvenčnost v srdci Bangkoku a náruči té nejlepší asijské restaurace světa. Šéfkuchař Gaggan Anand si tam dal za úkol posouvat hranice kulinářského zážitku a v každém pokrmu se snaží vytvořit jedinečné dobrodružství smyslů a jízdu emocí na horské dráze.

Zároveň se v nich otiskuje i jeho smysl pro humor a láska k molekulární gastronomii. Pokrmy snoubí progresivní indickou kuchyni s francouzskými, thajskými a japonskými vlivy.

Nápaditá restaurace Gaggan má otevřeno od čtvrtka do neděle celý rok, vždy od půl páté odpoledne do devíti večer. V rezervačním systému je možné „ulovit“ stůl až do konce roku 2024.

Poplatek za rezervaci činí téměř deset tisíc korun. Restaurace doporučuje dát si kvůli husté místní dopravě časovou rezervu a nepožaduje žádný dress code.

Don Julio, Argentina

Nebyla by to Argentina, kdyby se neservírovaly ty nejdelikátnější steaky párované s těmi nejlepšími víny světa. Vždyť vinný „sklípek“ restaurace Don Julio skýtá na čtrnáct tisíc argentinských značek.

Restaurace v Buenos Aires si zakládá na respektu k přírodě a udržitelnosti. Hovězí maso je pečlivě vybíráno. Don Julio pracuje pouze s dobytkem Aberdeen Angus a Hereford krmeným trávou.

Tím zaručí ty nejlepší steaky a neuvěřitelnou řemeslnou uzeninu. Veškerá zelenina servírovaná v restauraci Don Julio vyrostla na polích majitele restaurace a špičkového someliéra Pabla Riviery.

V rezervačním systému restaurace Don Julio je možné se proklikat až na začátek prosince 2024. Tím, že mají otevřeno každý den, není tak ošemetné najít volný termín jako u ostatních restaurací.