Zatímco řada českých horských hotelů hlásí snižující se počty hostů, na těch stejných horách existují místa, která si zisky naopak pochvalují. Zjistili totiž, že stačí lákat návštěvníky trochu jinak, než bylo dosud zvykem.
„Doby, kdy na horách stačilo otevřít dveře hotelu, nabídnout postel a jídlo a hosté chodili sami, už minuly. I nám přes léto utíká víc klientů k moři, ale o to víc musíme pracovat na tom, abychom přilákali ty, kteří k moři nechtějí,“ říká Martin Venglář, ředitel Aparthotelu Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou.
„Rozhodli jsme se proto, že změníme hotel na resort,“ naznačuje novou strategii, která evidentně funguje i ve chvíli, kdy se počet Čechů, kteří chtějí letní dovolenou trávit v zahraničí, podle údajů Czech Tourism každoročně zvyšuje – letos vyráží do ciziny šedesát procent Čechů, což je o tři procenta více než loni.
„Naše obsazenost přesahuje po celé léto osmdesát procent, což je o něco méně než v loňském roce, na druhou stranu díky službám, které jsme výrazně rozšířili, můžeme za pokoj účtovat vyšší cenu. Díky tomu nám meziročně rostou příjmy o deset procent a nadále se zvyšují,“ vysvětluje Venglář.
A dodává, že s tímto nárůstem jsou aktuálně spokojení, nicméně hodlají ho ještě navýšit.
Srpnové ceny aktuálně startují na necelých dvou tisících korunách za noc. Zatímco jiné horské hotely se v Česku uchylují k dumpingu, tady se dlouhodobě drží svých cen. Levněji lze pobyty pořídit jen ve first minute nebo naopak last minute nabídkách. Vybrat si přitom lze apartmán pro dva nebo klidně až pro osm osob.
Většina přijede znovu
Výhodou Svatého Vavřince je, že sedmdesát procent hostů, kteří zde tráví dovolenou, se sem pravidelně vrací, což je v Česku poměrně unikátní. Platí to přitom celoročně, nejen v létě.
Před dvěma lety proto zrušili obchod a servis lyží, který býval v přízemí hotelu, a v jeho prostorách vytvořili konferenční místnosti, díky kterým přilákají o několik tisíc lidí ročně víc. „Podařilo se nám tak vymazat hluchá místa mimo sezonu,“ pochvaluje si Venglář.
Začali také nabízet další služby, jako je hlídání dětí, lekce jógy a nejrůznější workshopy, přes léto tu pořádají vlastní food festival Vavřincovo gastro léto, kde lákají na jídlo z celého světa a české kuchařské hvězdy, jako je vítěz posledního ročníku soutěže MasterChef Jan Albrecht i finalisté Jakub Menšík nebo Petra Kamencová.
Ostatně gastro bylo jedním z faktorů, na kterém na Vavřinci zapracovali a cíleně se rozhodli jej vylepšit. Investovali také do venkovní kuchyně, aby mohli nabízet moderní street food a zároveň bořit bariéru mezi klientem a neubytovaným kolemjdoucím, protože i ti tu jsou vítáni.
„Působil jsem v pětihvězdičkových pražských hotelech, ale i v resortu Tulia Unique Beach na Zanzibaru, kde jsem pochopil, jaký je rozdíl mezi tím, když hosty jen ubytujete, nebo se o ně doopravdy staráte,“ vzpomíná Venglář.
Od malých nápadů k velké změně
Do Vavřince postupně přinášel malé nápady a čekal, jaká bude reakce. „Pozitivní zpětná vazba od zákazníků byla obrovská, což mě samozřejmě jako správně hamižného manažera motivovalo,“ směje se.
Výsledkem je, že na začátku letošního roku pak to, co se tu už nějakou dobu formovalo, zhmotnili do jasné myšlenky: Svatý Vavřinec nebude jen další horský hotel, stane se z něj resort. Se službami a zábavou srovnatelnými s nabídkou přímořských resortů.
Rozšířili nabídku wellness, bezplatných animačních programů, pobytových balíčků i každodenních služeb. Pořádají kurzy otužování, nabízejí třeba meditační programy.
„Personál je vyškolený tak, aby hostům pomohl naplánovat výlet přesně podle jejich přání – dlouhý nebo krátký, snadný i náročný, vhodný jako trasa na ranní běh, s kočárkem nebo bez, se zábavou pro děti i tipem na místo, kde se cestou dobře najíst. Zajistíme i svačinu – místo obyčejné housky se šunkou si u nás ale dáte sendviče ve stylu newyorského deli,“ popisuje Venglář.
Působil jsem v pětihvězdičkových pražských hotelech, ale i v resortu Tulia Unique Beach na Zanzibaru, kde jsem pochopil, jaký je rozdíl mezi tím, když hosty jen ubytujete, nebo se o ně doopravdy staráte.
Širší je třeba i možnost hlídání dětí – ty tu mohou rodiče zanechat pod dohledem ve skupině v herně, hotel zajistí i individuální hlídání nebo vezme děti na procházku.
Ta probíhá edukativní formou, děti se dozvídají nejen o samotné přírodě, ale učí se třeba i to, co si na výšlap do hor správně zabalit. Hotel spolupracuje s pedagogy, aby péče měla odpovídající kvalitu.
„Vše se snažíme posunout o krok dál. Například v dětském koutku proto máme i muzeum stavebnice Merkur, aby si to tu užili i rodiče. Přes osmdesát procent rodin, které k nám přijíždějí, jednu z možností hlídání vždycky využije,“ doplňuje ředitel Svatého Vavřince.
Rodinný a pracovní pobyt zároveň
Během léta jsou tyto aktivity intenzivnější a animační programy tu probíhají každé odpoledne. Přesto se nejedná výhradně o rodinný hotel – v létě tvoří rodiny šedesát procent hostů, během roku pak čtyřicet.
Hotelu, který je velmi pyšný také na to, že je dog friendly, se navíc daří propojovat rodinné i firemní zákazníky zároveň, v září proto přichází ke slovu work life balance. „Firemní akce dokážeme zařídit tak, aby hosté mohli přijet i s rodinami. Nachystáme nejen konferenční místnosti, ale i program pro rodiny,“ říká Venglář.
Další formou, jak podpořit celoroční zájem, je pobytový balíček home office, v němž je pátá nebo šestá noc (podle sezony) zdarma, součástí je i stravování v místní restauraci s výraznou slevou. I tehdy jsou tu připraveni postarat se o rodinu, aby rodiče mohli v klidu pracovat a děti se nenudily.
Myslí se tu samozřejmě i na zábavu. Celoročně jsou oblíbené i rozlučky se svobodou zaměřené jak na pány, kteří obvykle oceňují místní vinotéku, jež patří k nejlépe zásobeným v zemi, tak na dámy, které si zase většinou ordinují wellness procedury a cvičení jógy.
Na svoje nápady si vyděláme do tří let
S tímto nastavením se hotelu daří plnit svůj plán, kdy si chtějí na část zhruba desetimilionové investice, která šla na úpravu konferenčních salonků, vydělat do tří let. Investice do všech zmíněných změn, do nové masérny, úprav kuchyně, vzduchotechniky v sálech a pravidelných úprav by se pak měla vrátit do osmi let.
Investovali přitom také do rozšíření marketingových aktivit v Polsku. Za hranicemi totiž vyrostlo několik nových hotelů, které jsou pro některé české hotely konkurencí.
„Marketing v Polsku jsme posílili, abychom si udrželi zhruba deset procent zákazníků, kteří k nám přijíždí z Polska. Na druhou stranu s naším individuálním přístupem, lepší gastronomií a důrazem na design zůstáváme butikovým hotelem, který mezi těmi polskými nemá alternativu,“ věří Martin Venglář.
Alternativu si přímo v Peci pod Sněžkou naopak plánují sami – na podzim totiž začnou budovat další apartmánový komplex Svatá Barbora. Zatímco Vavřinec je čtyřhvězdičkový, Barboru plánují vystavět na úrovni 4,5 hvězdy.
Většina zákazníků nyní do Vavřince přijíždí z Česka, jsou mezi nimi i cizinci žijící v Česku, a kromě polské menšiny tu klientelu tvoří ještě asi osm procent Němců.
Většina z nich si pobyt rezervuje napřímo, přesto Venglář připouští, že bez platformy Booking.com se žádný český hotel neobejde, a důležitou roli hraje i projekt Amazing Places.
Nezdražují tedy ani kvůli poplatkům za podobné služby, negativní vliv už na ně nemá ani covid, kteří hoteliéři někdy zmiňují v souvislosti s tím, že od dob pandemie se čeští turisté stále nemohou nasytit cest do zahraničí.
„Jediný důsledek covidu, který s námi už zůstal, je kratší čas mezi rezervací a pobytem, což nás nutí rychleji reagovat a být flexibilnější,“ uznává Martin Venglář.
A jak chce tedy přesvědčit ty, kteří si nechtějí odepřít moře, aby ho přece jen raději vyměnili za pobyt pod Sněžkou?
„Stojíme o každého zákazníka. Na druhou stranu víme, že pokud jde vyloženě po ceně, nezáleží mu na kvalitě jídla a vybírá až z posledních volných míst v all inclusive hotelech, asi to není člověk, který by do Vavřince přijel a komu bychom dokázali vysvětlit, že přestože cena takových pobytů může být stejná, kvalita takového a našeho hotelu je nesrovnatelná,“ uvědomuje si Venglář.
„A pak ještě rád dodávám, že u nás není takové horko a jste tu rychleji než v Hurghadě,“ uzavírá s úsměvem.