Ústí nad Labem má nový útulný kout, kam si rádi zajdete relaxovat. Postarali se o to Anna Šurovská s partnerem Markem Kinclem, kteří si na konci ledna 2023 otevřeli vlastní pekárnu s kavárnou. Z tohoto Inventáře čiší pohoda a kromě rozmanitých hrnků a talířků na vás vykouknou dobroty, o kterých se vám bude zdát ještě týden.

Šurovská vystudovala sociologii, ale nadšení z gastronomie bylo mnohem intenzivnější, přestože ji v dětství pečení nebo vaření vůbec nelákalo. Při studiu hodně navštěvovala kavárny a do gastro scény se zamilovala stejně rychle jako do burákového másla.

V jednu chvíli se jí ale klasický kavárenský „playlist“ zahrnující hlavně cheesecaky, banana bready nebo cupcaky pořádně ohrál. A protože je spíše na klasické a české dezerty, rozhodla se v roce 2015 pustit do vlastního pečení.

Všechno se přitom učila sama. Sledovala videa, studovala fotky. A nebála se začít metodou pokus–omyl. Spoustu se toho nepovedlo, o čtyři roky později už ale pod značkou maličko. pekla na zakázky. Hlavně drobné pečivo a (svatební) dorty na míru. 

„Myslím, že stačí málo k tomu, aby bylo možné vyrobit kvalitní sladkost. Proto ten název. Rozhodně sázím na jednoduchost a kvalitu. Pokud něco nedovedu upéct bez příkras, tak to prostě nedělám,“ vysvětluje Šurovská.

Co začalo jako pečicí projekt nabízející hlavně malé dezerty do krabiček, vyústilo před rokem v prostor, kde se mohou sladkomilci potkávat a ukousnout si svůj díl denní radosti hezky u stolu.

Inventář o rozloze 105 metrů čtverečních, nacházející se v prostorách bývalé prodejny české značky smaltovaného nádobí Sfinx, se jim podařilo vybudovat pouze čistě z vlastních zdrojů, neboť nechtěli být zatížení půjčkami ještě před otevřením. O zapojení investora neuvažovali.

„Věřili jsme ale, že když vsadíme na přirozenost a vytvoříme přátelskou a snad i rodinnou atmosféru, bude to blízké i ostatním,“ shodují se majitelé.

Nejen útulno a rustikální mood připomínající babiččinu náruč zajišťují neustále se zvyšující poptávku. Tahounem je vypiplané pečivo. Jádro nabídky tvoří slané kvasové chleby, focaccia a hravý repertoár kynutého od bábovek, motanců, koláčů, buchet či různých chlebíčků.

Speciálním lákadlem jsou koblihy a kremrole, které občas zmizí z vitríny i za dvě hodiny. Jasným favoritem, který vás vrátí do dětství, je třeba nadýchaná kobliha s ajala termixem. 

„Řekla jsem si, že chci umět nejlepší koblihu pod sluncem. Když se podívám na koblihu na začátku a teď, děkuju lidem, že to se mnou nevzdali. U kremrolí to bylo trošku jinak. Byla jsem lenoch dělat listové těsto. Tak jsem zkusila jiné. Nedávala jsem pozor a do těsta jsem nasypala úplně jinou mouku. No a ono to vyšlo,“ vzpomíná Šurovská.

Dodnes jí někteří lidé říkají, že běžně kremrole fakt nemají rádi, ale tahle jim změnila názor. Tajemstvím je skvělé těsto a dobře vyšlehaný sníh. 

Protože majitelka nemá příliš v lásce stereotyp, můžete se těšit na pokaždé lehce obměněný sortiment. Každodenní jistota v podobě koblih ale zůstává.

„Většina lidí jsou stále konzervativci a já to chápu. Když máte třeba horší ráno a víte, že vám ho zvedne jedině ta jedna kobliha, tak prostě chcete přijít a vědět, že tam na vás čeká. A i když už jsme spoustu dezertů chtěli nahradit něčím novým, tak nemáme to srdce je dát úplně pryč,“ doplňuje Šurovská.

Příliš extravagantní chuťové kombinace nečekejte, zato vás překvapí, jak zde umějí pracovat i se zdánlivě obyčejnými, plnými chutěmi. Všeho je tady tak sympaticky akorát.

Vydání Forbesu American Dream!

Pokud zavítáte ráno, na pultu objevíte nejpestřejší sortiment. A klidně se zdržte i déle, snídaňové menu připravují do 13.13. Malý osobní tip: poctivý sendvič s vyšlehaným tvarohem, jarní cibulkou, pečenou dýní v koření, karamelovou cibulí a rukolou vám dodá to správné nakopnutí na zbytek dne. 

Navzdory tomu, že jde hlavně o pekárnu a lepek zde „potkáte“ všude, nemusejí s prázdným žaludkem odcházet ani alergici. V nabídce najdete třeba ajala brownies, bezé roládu či mandlový chlebíček bez lepku. Vegan free labužníky zase bezpochyby oslní chlebíček mrkvový.

Do budoucna chtějí tento segment nabídky rozšířit a vyladit. Zároveň je stále možné si dopředu objednat originální dort (třeba v podobě maxi skořicového šneka) na oslavu nebo svatbu. 

Velký zájem nepolevuje ani nyní, díky tomu se jejich počáteční investice vrátila za rok fungování. Provoz byznysu si partneři dělí na půl. Zároveň zvětšili tým. Pracovat pouze ve dvou se totiž brzy stalo naprosto neudržitelné, nyní mají k ruce třináct dalších lidí. 

Přestože dostali nabídku rozšířit pekárnu i do jiných měst, zatím expanzi neplánují. V duchu filozofie malička., tedy že méně je více, chtějí hlavně pořádně ukotvit chod Inventáře.

„Nejdůležitější je mít naši práci pod kontrolou a vyrábět kvalitně. Takže si na další kroky dáváme pozor a přistupujeme k nim s nohama na zemi a s rozvahou,“ hlásají.