Japonská verze populárního dezertu je trošku cheesecake, trošku suflé a trošku piškot. Po upečení vypadá i chutná jako lehounký obláček z bavlny, odtud také název cotton cheesecake. Jeho nadýchaná lahodná textura vás bude bavit v každém soustu.
Japonci si americký cheesecake přizpůsobili svým chutím – oproti západní verzi je méně sladký a o poznání lehčí. Také se často podává ještě teplý, kdy nejvíce vynikne jeho „bavlněná“ textura. Po odležení v lednici si dort mírně sedne a je pak více krémový. Tak či tak, je geniální.
Foto Martina Hladjuk
Foto Martina Hladjuk
Japonský cheesecake (cotton cheesecake)
Na formu o průměru 18 cm potřebujete:
- 80 g plnotučného mléka
- 50 g másla
- 150 g krémového smetanového sýru (např. Philadelphia)
- 4 žloutky
- 75 g hladké pšeničné mouky
- 25 g kukuřičného škrobu
- Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- Mletá vanilka nebo vanilkový lusk
- 5 bílků
- 1 špetka soli
- 90 g cukru krupice
- Cukr moučka na posypání
Foto Martina Hladjuk
Foto Martina Hladjuk
Postup
- Troubu předehřejte na 150 °C. Dortovou formu vymažte tukem a vyložte pečicím papírem – zvlášť dno a zvlášť okraje. Papír na okrajích nechte vyšší.
- V menším hrnci ohřejte mléko, máslo a krémový sýr, aby se rozpustily a vytvořily hladkou směs. Neměla by být horká
- Do základu přidejte žloutky a dobře zapracujte. Poté po částech zašlehávejte prosátou mouku a kukuřičný škrob. Přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru a vanilku. Promíchejte metličkou nebo stěrkou.
- Bílky šlehejte se špetkou soli. Jakmile začnou houstnout, postupně po lžících přidávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne hustý lesklý sníh.
- Bílkovou směs opatrně zapracujte stěrkou ke směsi se žloutky. Výsledkem má být nadýchané, hladké těsto.
- Těsto přelijte do vyložené formy. Tu vložte do o něco větší dortové formy (důležité je, aby těsnila) a celé to postavte do velkého pekáče. Okolo forem nalijte horkou vodu v takovém množství, aby se během pečení rychle nevypařila.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut. Troubu během této doby neotvírejte. Poté snižte teplotu na 120 °C a pečte dalších 25 minut. Následně troubu vypněte a nechte v ní cheesecake ještě 25 minut dojít. Hotový cheesecake se bude jemně třást jako želé, ale nesmí být tekutý nebo nedopečený.
- Po vytažení ho nechte ve formě lehce vychladnout. Poté dezert vyjměte a opatrně odstraňte pečicí papír. Podávejte posypané moučkovým cukrem.
Foto Martina Hladjuk
Foto Martina Hladjuk