Japonská verze populárního dezertu je trošku cheesecake, trošku suflé a trošku piškot. Po upečení vypadá i chutná jako lehounký obláček z bavlny, odtud také název cotton cheesecake. Jeho nadýchaná lahodná textura vás bude bavit v každém soustu.

Japonci si americký cheesecake přizpůsobili svým chutím – oproti západní verzi je méně sladký a o poznání lehčí. Také se často podává ještě teplý, kdy nejvíce vynikne jeho „bavlněná“ textura. Po odležení v lednici si dort mírně sedne a je pak více krémový. Tak či tak, je geniální.

info Foto Martina Hladjuk
Foto Martina Hladjuk

Japonský cheesecake (cotton cheesecake) 

Na formu o průměru 18 cm potřebujete:

  • 80 g plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • 150 g krémového smetanového sýru (např. Philadelphia)
  • 4 žloutky
  • 75 g hladké pšeničné mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • Mletá vanilka nebo vanilkový lusk
  • 5 bílků
  • 1 špetka soli
  • 90 g cukru krupice
  • Cukr moučka na posypání
info Foto Martina Hladjuk
Foto Martina Hladjuk

Postup

  1. Troubu předehřejte na 150 °C. Dortovou formu vymažte tukem a vyložte pečicím papírem – zvlášť dno a zvlášť okraje. Papír na okrajích nechte vyšší.
  2. V menším hrnci ohřejte mléko, máslo a krémový sýr, aby se rozpustily a vytvořily hladkou směs. Neměla by být horká
  3. Do základu přidejte žloutky a dobře zapracujte. Poté po částech zašlehávejte prosátou mouku a kukuřičný škrob. Přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru a vanilku. Promíchejte metličkou nebo stěrkou.
  4. Bílky šlehejte se špetkou soli. Jakmile začnou houstnout, postupně po lžících přidávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne hustý lesklý sníh.
  5. Bílkovou směs opatrně zapracujte stěrkou ke směsi se žloutky. Výsledkem má být nadýchané, hladké těsto.
  6. Těsto přelijte do vyložené formy. Tu vložte do o něco větší dortové formy (důležité je, aby těsnila) a celé to postavte do velkého pekáče. Okolo forem nalijte horkou vodu v takovém množství, aby se během pečení rychle nevypařila.
  7. Vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut. Troubu během této doby neotvírejte. Poté snižte teplotu na 120 °C a pečte dalších 25 minut. Následně troubu vypněte a nechte v ní cheesecake ještě 25 minut dojít. Hotový cheesecake se bude jemně třást jako želé, ale nesmí být tekutý nebo nedopečený.
  8. Po vytažení ho nechte ve formě lehce vychladnout. Poté dezert vyjměte a opatrně odstraňte pečicí papír. Podávejte posypané moučkovým cukrem.
info Foto Martina Hladjuk
Foto Martina Hladjuk