Sváteční den si žádá sváteční dezert, a to ideálně v podzimním duchu. Dýňový chlebíček je perfektní volbou pro každého, kdo chce skvělý výsledek bez zbytečných komplikací – stačí jen jedna mísa, pár ingrediencí a za hodinu máte na stole dezert, který překvapí každým soustem.

Dýňové recepty jsou nedílnou součástí podzimu. Vyzkoušejte dýni také naslano v podzimních těstovinách s fetou, pro milovníky čokolády doporučuji dýňové brownies.

Jak vyrobit univerzální dýňové pyré

Jako do většiny dýňových receptů, i do našeho budete potřebovat dýňové pyré. Pokud ho nemáte již hotové či kupované, jeho příprava je naprosto snadná. Dýni hokaido nakrájejte na půlměsíce, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C na cca 45 minut či do doby, než bude dýně zcela měkká.

Upečenou dýni nechte kompletně vychladnout, poté odstaňte semínka, vydlabejte měkké vnitřky a ty rozmixujte dohladka. Takto je dýňové pyré připravené k použití do všemožných jídel. Pokud ho nevyužijete všechno najednou, můžete ho uchovat v lednici po několik dnů či ho nalijte do sáčku a vložte do mrazáku – pyré tak budete mít celý podzim vždy při ruce.

Dýňový chlebíček s ořechy a krémem ze smetanového sýru

Na formu cca 30×10 cm potřebujete:

  • 220 g dýňového pyré
  • 90 g řepkového oleje
  • 140 g třtinového cukru
  • 50 g mléka
  • 2 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžičku skořice
  • 1 a ½ lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 špetku soli

Na ozdobu:

  • 150 g smetanového sýru
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • ⅓ lžičky mleté vanilky
  • 1 hrst pekanových ořechů
  • ½ lžičky skořice
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a formu na chlebíček o rozměru cca 30×10 cm vystelte pečicím papírem či vymažte olejem. Ve velké míse smíchejte pyré, olej, cukr a mléko. Přidejte vajíčka a prošlehejte do hladké směsi.
  2. Do mísy přidejte mouku, koření, kypřicí prášek a sůl a důkladně promíchejte do hutného těsta. Přelijte do připravené formy, uhlaďte a vložte do rozpálené trouby na 50 minut. Před vyndáním raději zkontrolujte párátkem, zda je chlebíček opravdu dopečený, poté nechte zcela vychladnout.
  3. Jakmile je chlebíček studený, připravte krém. Smetanový sýr smíchejte s moučkovým cukrem a mletou vanilkou. Tímto krémem chlebíček potřete, nakonec poklaďte nahrubo nasekanými ořechy a lehce posypte skořicí.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová