Sváteční den si žádá sváteční dezert, a to ideálně v podzimním duchu. Dýňový chlebíček je perfektní volbou pro každého, kdo chce skvělý výsledek bez zbytečných komplikací – stačí jen jedna mísa, pár ingrediencí a za hodinu máte na stole dezert, který překvapí každým soustem.
Dýňové recepty jsou nedílnou součástí podzimu. Vyzkoušejte dýni také naslano v podzimních těstovinách s fetou, pro milovníky čokolády doporučuji dýňové brownies.
Jak vyrobit univerzální dýňové pyré
Jako do většiny dýňových receptů, i do našeho budete potřebovat dýňové pyré. Pokud ho nemáte již hotové či kupované, jeho příprava je naprosto snadná. Dýni hokaido nakrájejte na půlměsíce, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C na cca 45 minut či do doby, než bude dýně zcela měkká.
Upečenou dýni nechte kompletně vychladnout, poté odstaňte semínka, vydlabejte měkké vnitřky a ty rozmixujte dohladka. Takto je dýňové pyré připravené k použití do všemožných jídel. Pokud ho nevyužijete všechno najednou, můžete ho uchovat v lednici po několik dnů či ho nalijte do sáčku a vložte do mrazáku – pyré tak budete mít celý podzim vždy při ruce.
Dýňový chlebíček s ořechy a krémem ze smetanového sýru
Na formu cca 30×10 cm potřebujete:
- 220 g dýňového pyré
- 90 g řepkového oleje
- 140 g třtinového cukru
- 50 g mléka
- 2 vejce
- 200 g hladké mouky
- 1 lžičku skořice
- 1 a ½ lžičky perníkového koření
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1 špetku soli
Na ozdobu:
- 150 g smetanového sýru
- 2 lžíce moučkového cukru
- ⅓ lžičky mleté vanilky
- 1 hrst pekanových ořechů
- ½ lžičky skořice
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C a formu na chlebíček o rozměru cca 30×10 cm vystelte pečicím papírem či vymažte olejem. Ve velké míse smíchejte pyré, olej, cukr a mléko. Přidejte vajíčka a prošlehejte do hladké směsi.
- Do mísy přidejte mouku, koření, kypřicí prášek a sůl a důkladně promíchejte do hutného těsta. Přelijte do připravené formy, uhlaďte a vložte do rozpálené trouby na 50 minut. Před vyndáním raději zkontrolujte párátkem, zda je chlebíček opravdu dopečený, poté nechte zcela vychladnout.
- Jakmile je chlebíček studený, připravte krém. Smetanový sýr smíchejte s moučkovým cukrem a mletou vanilkou. Tímto krémem chlebíček potřete, nakonec poklaďte nahrubo nasekanými ořechy a lehce posypte skořicí.