První záchvěvy podzimu si žádají výměnu letních osvěžujících chutí za ty kořeněné, proto přichází vhod netradiční varianta klasického rakouského dezertu: císařský trhanec s perníkovými švestkami a mákem.

Trhanec je vlastně taková dekadentní palačinka, u které se nemusíte bát, že bude nevzhledná či silná, tady není nic špatně. Nadýchané těsto plné voňavých rozinek a máku nastartuje vaše podzimní chuťové pohárky.

Císařský trhanec se švestkami a mákem

Na 2 porce potřebujete:

  • 30 g rozinek
  • 40 g rumu
  • 3 vejce
  • 50 g krupicového cukru
  • ⅓ lžičky mleté vanilky
  • 230 g mléka
  • Kůru z poloviny citronu
  • 230 g hladké mouky
  • 25 g mletého máku
  • 60 g másla
  • Špetku soli

Na švestky a dokončení:

  • 250 g švestek
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky perníkového koření
  • 30 g rumu
  • 1 hrst pekanových ořechů
  • Moučkový cukr na posypání
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Rozinky nasypte do misky, přidejte k nim rum a nechte 30 minut louhovat. Pak připravte švestky: vypeckujte je, rozdělte na půlky a společně s třtinovým cukrem a perníkovým kořením nasypte do hrnce. Pomalu zahřívejte, dokud švestky nezměknou a nepustí šťávu. Nakonec k nim přilijte rum, ještě minutu zahřívejte a odstavte z plotny.
  2. Připravte trhanec. Oddělte žloutky od bílků, ke žloutkům nasypte cukr s vanilkou a vyšlehejte do nadýchané, světle žluté pěny. Poté přidejte mletý mák, mléko, citronovou kůru, hladkou mouku, rum z rozinek, špetku soli a 40 g rozpuštěného másla a dobře promíchejte či prošlehejte, aby vzniklo hladké těsto.
  3. V jiné míse vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a opatrně ho vmíchejte do těsta, aby bylo lehké a nadýchané. Pracujte cukrářskou stěrkou a těsto jen lehce podebírejte.
  4. Rozehřejte větší nepřilnavou pánev na střední teplotu a přidejte do ní zbylých 20 g másla. Nalijte těsto na pánev a nechte ho smažit asi minutu, následně do něj rovnoměrně nasypte rozinky a opékejte, dokud nebude spodní strana zlatavě hnědá, což trvá přibližně 5 až 7 minut.
  5. Velký lívanec obraťte a opečte i druhou stranu. Jakmile je těsto z obou stran upečené, roztrhejte ho na menší kousky pomocí dvou vidliček nebo obracečky a ještě chvíli opékejte. Císařský trhanec podávejte horký s připravenými švestkami, posypaný moučkovým cukrem a nasekanými pekanovými ořechy.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová