Nepřezrálé, krásně žluté banány jsou kromě jiného ideální ke grilování. V letní sezoně je můžete připravit na venkovním grilu přímo ve slupce, v zimě jednoduše využijte gril v troubě. Banány oloupejte, potřete jemným arašídovým krémem a přeměňte v lahodný dezert.
Grilovaný banán je příjemně krémový a ve spojení s arašídovým máslem a crème fraîche přináší bohatě hřejivou chuť. Máta s limetou vnesou do dezertu osvěžující kontrast, čímž výslednou chuť perfektně vyváží.
Grilovaný banán v troubě s jemnou arašídovou omáčkou
Na 3 porce potřebujete:
- 30 g másla
- 40 g jemného kokosového cukru
- ¼ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého badyánu
- 80 g crème fraîche
- 60 g arašídového másla
- 3 žluté banány
- Šťáva a kůra z bio limety
- 40 g pekanových ořechů
- Čerstvá máta
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Máslo s kokosovým cukrem rozpusťte v litinovém nebo jiném hrnci vhodném do trouby. Vmíchejte skořici s badyánem a polovinou crème fraîche. Odstavte a přimíchejte něco přes polovinu arašídového másla.
- Do hrnce vložte oloupané a podélně rozkrojené banány řeznou stranou vzhůru. Pomocí lžičky naneste část arašídové omáčky na banány a rozetřete.
- Hrnec vložte do trouby zapnuté na režim grilu, rozpálené na 250 °C. Banány grilujte přibližně 8 minut, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou.
- Zbylé arašídové máslo smíchejte se zbytkem crème fraîche a lžící limetové šťávy. Pekany opečte nasucho v pánvi a nahrubo nakrájejte.
- Banány ozdobte nasekanými pekany, mátou a čerstvě nastrouhanou limetovou kůrou. Podávejte hned zatepla s limetovým arašídovým krémem.
Tipy & triky
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič