Nepřezrálé, krásně žluté banány jsou kromě jiného ideální ke grilování. V letní sezoně je můžete připravit na venkovním grilu přímo ve slupce, v zimě jednoduše využijte gril v troubě. Banány oloupejte, potřete jemným arašídovým krémem a přeměňte v lahodný dezert.

Grilovaný banán je příjemně krémový a ve spojení s arašídovým máslem a crème fraîche přináší bohatě hřejivou chuť. Máta s limetou vnesou do dezertu osvěžující kontrast, čímž výslednou chuť perfektně vyváží.

Grilovaný banán v troubě s jemnou arašídovou omáčkou

Na 3 porce potřebujete:

  • 30 g másla
  • 40 g jemného kokosového cukru
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého badyánu
  • 80 g crème fraîche
  • 60 g arašídového másla
  • 3 žluté banány
  • Šťáva a kůra z bio limety
  • 40 g pekanových ořechů
  • Čerstvá máta
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Máslo s kokosovým cukrem rozpusťte v litinovém nebo jiném hrnci vhodném do trouby. Vmíchejte skořici s badyánem a polovinou crème fraîche. Odstavte a přimíchejte něco přes polovinu arašídového másla.
  2. Do hrnce vložte oloupané a podélně rozkrojené banány řeznou stranou vzhůru. Pomocí lžičky naneste část arašídové omáčky na banány a rozetřete.
  3. Hrnec vložte do trouby zapnuté na režim grilu, rozpálené na 250 °C. Banány grilujte přibližně 8 minut, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou.
  4. Zbylé arašídové máslo smíchejte se zbytkem crème fraîche a lžící limetové šťávy. Pekany opečte nasucho v pánvi a nahrubo nakrájejte.
  5. Banány ozdobte nasekanými pekany, mátou a čerstvě nastrouhanou limetovou kůrou. Podávejte hned zatepla s limetovým arašídovým krémem.

Tipy & triky

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič