Proložte si o Vánocích řádku denních káviček sladkou horkou čokoládou s kapkou alkoholu. Toto je univerzální recept na přípravu horké čokolády, který můžete jakkoli obměnit – vynechat alkohol, použít jiné koření, dozdobit perníčky… Výsledkem je vždycky dokonalý horký nápoj nejen pro předvánoční čas.
Připomeňte si další naše ultimátně čokoládové recepty, třeba lávový dortík, brownie dort nebo tabulku domácí čokolády.
Pomerančová horká čokoláda
Na 2 porce potřebujete:
- 150 ml mléka
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíci hnědého cukru
- špetku mletého hřebíčku
- 1 bio pomeranč
- 50 g mléčné čokolády
- 50 g hořké čokolády
- 2 lžíce pomerančového likéru (Cointreau, Grand Marnier)
K podávání:
- šlehačku
- nastrouhanou pomerančovou kůru
- mletý hřebíček
Postup
- V malém hrnci krátce svařte mléko se smetanou, cukrem, hřebíčkem a nastrouhanou kůrou z třetiny omytého pomeranče.
- Na vedlejší plotýnce si na vodní lázni (kovová nebo skleněná miska položená na hrnci s horkou vodou tak, aby se nedotýkala hladiny) rozpusťte nalámané čokolády. Do rozpuštěné čokolády nadvakrát ruční metlou vmíchejte horkou smetanovou směs s kořením a pomerančovou kůrou. Můžete ji přecedit přes jemné sítko.
- Nakonec do horké čokolády přilijte pomerančový likér v množství, které vám vyhovuje.
- Podávejte s vyšlehanou šlehačkou, čerstvě nastrouhanou pomerančovou kůrou a špetkou mletého hřebíčku.