„Začínal jsem tím, že jsem spálil dejme tomu tři sta kilo kafe, abych si vyzkoušel, jak pražička funguje,“ vzpomíná v nové epizodě podcastu Forbes Life! majitel pražírny Fiftybeans a barista roku 2024 Roman Nejedlý.
Roman Nejedlý se ve světě kávy pohybuje od doby, kdy byla česká výběrovka stále ještě v plenkách a na domácí pražírnu se dívalo spíše jako na výstřední koníček kávových nerdů. Když ho dnes pozorujete servírovat na regionálních i světových soutěžích jeden šálek za druhým s precizností a elegancí operního dirigenta, stěží byste hádali, že při zakládání brněnské pražírny Fiftybeans v roce 2013 teprve přicházel na chuť slazenému cappuccinu.
Od té doby se samozřejmě mnohé změnilo. Káva se vedle vášně stala jeho každodenním chlebem, pražírna se rozrostla a začlenila do provozu nejnovější technologie. V roce 2018 získal Nejedlý titul mistra filtrované kávy na Czech Brewers Cupu a letos se stal baristou roku na mistrovství České republiky v přípravě espresso nápojů.
Vítězství mu zajistilo postup do mezinárodního klání World Barista Championship 2024 v jihokorejském Pusanu, kde se utkal se světovou špičkou na poli kávového průmyslu.
„V rámci soutěže připravujeme čtyřem porotcům espresso, mléčný nápoj a nealkoholický kávový signature drink. Kafe a jeho chuť jsou na téhle úrovni už jenom jedním z faktorů. Další důležitou věcí na svěťáku je například i to, jaké mléko člověk použije, protože jde o to, dosáhnout nejlepšího chuťového profilu na planetě,“ popisuje Nejedlý.
„Já si například nechal z českého mléka v lyofilizátoru odpařit vodu a prášek pak míchal s čerstvým mlékem. Musel jsem vyzkoušet asi dvanáct druhů korejského mléka, abych zjistil, co funguje,“ směje se v podcastu.
Zkušenosti nasbírané na cestách a po soutěžích investuje Nejedlý zpátky do pražírny, která dnes dodává výběrovou kávu ze všech koutů světa domácím spotřebitelům i řadě prestižních českých kaváren. Úspěšná reprezentace na jihokorejském mistrovství navíc přinese obrovský impulz pro podnik, který je na nejlepší cestě stát se jednou z vlajkových lodí českého trhu s výběrovou kávou.
Co je potřeba, abyste upražili skvělou výběrovou kávu? Kolik šálků denně musíte vypít, abyste se stali úspěšným pražičem? A jak vypadá nejvyšší světová soutěž baristů v Jižní Koreji? Dozvíte se v nové epizodě podcastu Forbes Life!