Pokud jde o mě, to nejhezčí, co se dá v Paříži vidět, najdete na talíři nebo v misce. Občas to může být i šálek kávy.

Styčnými body mojí mapy Paříže nejsou muzea a památky, ale nejrůznější bistra a restaurace. Chcete výhled na Eiffelovku? Běžte k Monsieur Bleu! Chcete strávit odpoledne v Musée d’Orsay? Určitě pak zamiřte na večeři do Cinq Mars. Máte cestu kolem Vítězného oblouku? Nezapomeňte se stavit v Il Carpaccio. Tohle je sedm mých nejoblíbenějších podniků, které prostě musíte vyzkoušet.

MONSIEUR BLEU

Avenue de New York 20

Módní podnik Monsieur Bleu v Palais de Tokyo je místo, které je nutné vidět a ve kterém je nutné být viděn. Bankéři, modelky a lidé z módního průmyslu. Ti všichni zde chtějí jíst „šik“. Zatímco vás tu bude obklopovat dobré jídlo i obsluha, můžete se věnovat pařížskému sportu: pozorování lidí. Monsieur Bleu je velice moderní a (většinou) energický. Pokud navíc stolujete pod širým nebem, otevře se vám dokonalý výhled na Eiffelovu věž. Tohle místo určitě navštivte… alespoň jednou.

bleu done
Ideální Způsob, jak povečeřet v Monsieur Bleu – na terase a kochat se vyhlídkou.


CINQ MARS

Rue de Verneuil 51

Moje první návštěva v Cinq Mars mě trochu zmátla. Pro začátek jsme si objednali Terinu de Campagne. Na stole nám pak přistála ohromná keramická mísa, která by mohla nakrmit 5 hladových rodin. Vzápětí následovala tuhle mísu obrovská (opravdu obrovská) sklenice nakládaných okurek. Podle všeho se měl každý obsloužit sám a měl spořádat tolik, kolik zvládl. To samé se stalo, když jsme požádali o čokoládovou pěnu. Pro mě jako člověka, který pohrdá vším předraženým, byl Cinq Mars jako sen. Bylo to perfektní. Takže od té doby je toto místo povinně na mém seznamu vždy, když Paříž navštívím. Tady nemůžete šlápnout vedle – jen si sem pro jistotu zavolejte předem a zarezervujte si stůl.

mars done
Cinq Mars je jedna z mých naprosto nejoblíbenějších restaurací v Paříži. Její krásný rodinný styl a způsob servírování velkých dávek jídla je svěží a útulný.


FRENCHIE TO GO

Rue du Nil 9

Restauraci Frenchie možná znáte. Její „sestra“ Frenchie To Go má taky co nabídnout. Zejména v případě, když jste v Paříži už několik dní a zoufale toužíte po něčem, co není francouzské. Už jste prostě měli příliš steaků s hranolky, hovězího po burgundsku i kohouta na víně. Nebo prostě nemáte zájem o různé saláty a sýrové chody. Ať už bude příčinou vašeho „francouzského přetížení“ cokoliv, Frenchie To Go vás nezklame. Nabídnou vám třeba sendvič pastrami, skvělou rybu či úžasný humří sendvič. Dostanete tu dokonce i „trhané“ hovězí v housce nebo párek v rohlíku. Tip pro vás: přijďte brzo. Prostor je tu opravdu malý a téměř vždy je plno.

frenchie done
Jste přesyceni francouzským jídlem? Pak je Frenchie To Go místo právě pro vás. Objednejte si pastrami sendvič nebo rybu s hranolky. Obojí je tu vynikající.


CAFÉ DES ABATTOIRS

Rue Gomboust 10

Pokud jste vegetarián, tak sem nechoďte. Pro každého, kdo naopak holduje všemu, co se týká prasat a krav, bude Café des Abattoirs nebem. Restaurací vlastní sestry Rostangovy, což jsou dcery michelinského kuchaře Michela Rostanga – a jejich restaurace je tak přímočará, jak to jen jde. V nabídce jsou vedle předkrmů, příloh a dezertů každý den jen tři jídla (k večeři) a všechny tři jsou vynikající. Pokud byste chtěli raději zajít na oběd, tak 22 € za prix fixe je výhra.

abattoirs done
V této na maso orientované restauraci se podávají pouze tři chody vedle několika předkrmů, příloh a dezertů.


L’AFFABLE

Rue de Saint Simon 10

L’Afflable je další z mých oblíbených podniků v 7. pařížském obvodu. Místní nabídka je sezónní, vinný lístek rozumný a obsluha sympatická. Až na Joaquina Phoenixe jsem tu téměř nepozorovala jinou, než místní klientelu. Vždycky jste přivítání lahodnou amuse-bouche a chlebem. Menu se mění často, takže mám ve zvyku chodit na speciality, které jsou vždy výborné. Dalším plusem tohoto místa je prostředí: je zároveň nenucené a důstojné a naprosto nic vás nezneklidňuje – lehké přítmí, bar ze dřeva a kovu a dokonalá hudba. Dobrá rada na závěr: V L’Afflable je v sobotu a neděli zavřeno.

affable done
S L’Afflable nemůžete opravdu nic pokazit. Pamatujte ale, že je o víkendu zavřený.


LES ANTIQUAIRES

Rue du Bac 13

V Paříži je bister na každém rohu hromada, ale vždy, když ji navštívím, musím v Les Antiquaires obědvat alespoň dvakrát. Proč? Protože jsem se tu ještě nesetkala s biftekem, který by mi nechutnal. Dělají je zdaleka nejlepší, jaké jsem kdy jedla (a že jsem jich jedla už hodně). Menu se skládá z klasického jídla, které se podává v pivnicích (brasserie), ale místní bifteky jsou hvězdné. Přijďte sem na oběd a nezapomeňte to udělat jako Francouzi, dejte si ke svému obědu víno. A abyste stihli všechno obejít, je to odtud k Musée d’Orsay či Louvru pouhých pár minut.

antiquaires done
Café Les Antiquaires’ připravuje nejlepší biftek ve městě. Nezapomeňte si ale objednat víno „na spláchnutí“.


IL CARPACCIO

Avenue Hoche 37

Hledáte vynikající italské jídlo ve francouzském hlavním městě? Zamiřte do Il Carpaccio v luxusním Le Royal Monceau Raffles. Jedná se o jedinou italskou restauraci v Paříži, která má michelinskou hvězdu. Vede ji šéfkuchař Roberto Rispoli, narozený v Pompejích.

Najdete tu nádherné prostory a stejně působivé jídlo (calzone, které jsem měla naposledy, bylo skutečným požitkem). Rispoli, který kdysi pracoval u Alaina Ducasse v La Trattoria Toscana, podává sezónní italskou kuchyni inspirovanou rodinnými tradicemi a odvádí fantastickou práci. Představte si domácí jídlo v prostředí nádherné francouzské módy. Připravte se však na to, že zde utratíte více, než jinde. Tohle je luxusní záležitost skrz na skrz, rezervovaná pro zvláštní příležitosti.

carpaccio done
Il Carpaccio, vedená šéfkuchařem Robertem Rispolim, je jedinou italskou restaurací v Paříži, která získala michelinskou hvězdičku.

Autor: Karla Alindahao


Čtěte také: 

Nabídka nejlepšího baru na světě? Drink s houbami, zlatý ananas a k tomu barman z Česka 

Nejlepší nákupy v evropských metropolích I: pro milovníky luxusu