Léto nebo aspoň letní počasí už konečně přišlo i do Česka, a proto jsme se pro vás rozhodli vytvořit zmrzlinového průvodce po dvou největších českých městech. Ať už o víkendu vyrazíte obdivovat orloj nebo se odhodláte k výšlapu na Špilberk, víme, kde se po cestě osvěžit.

PRAHA

Angelato

Andělská zmrzlina je už pražskou stálicí. Mimo pobočku, která se nachází mezi Václavským a Staroměstským náměstím, můžete navštívit během procházky i nové a větší Angelato pod Petřínem. Aktuálně nejpopulárnější příchutí je Coconut Ash, tedy popel z kokosu. Černočerná zmrzlina, která vypadá jako uhlí vytažené z mrazáku, ale chutná jemně kokosově. Každý měsíc se v Angelatu objevuje nový druh zmrzliny – já se před nedávnem zamilovala do bílé čokolády s levandulí. A pokud rádi ochutnáváte nové zmrzliny, nezapomeňte vyzkoušet rýžovou, parmezánovou, avokádovou, bezovou, chřestovou, cuketovou či kopřivovou. Nebojte, nespálíte si jazyk.

Angelato 3

Rytířská 27, Praha 1Újezd 24, Praha 1. Po-Ne 11:00 – 22:00

Puro Gelato

Další pražská zmrzlinárna se dvěma pobočkami. Pardon, gelateria. Motto tohoto podniku totiž zní: „Nejsme zmrzlina, jsme gelato!“ Jen pro upřesnění – gelato (italská zmrzlina) má na rozdíl od zmrzliny méně tuku, více mléka, méně smetany a intenzivnější chuť. Díky nižšímu obsahu vzduchu je možné podávat gelato při vyšší teplotě než zmrzlinu, která by za stejných podmínek roztála mnohem dříve.

Výtoňské Puro je nutnou zastávkou při cestě na náplavku, lahodná zmrzlina vás povzbudí určitě více než pivo u Vltavy (ale nebráníme se ničemu, s radostí si dopřejte obojí). Všechny sorbety jsou tu přirozeně veganské a mají osvěžující chutě, především osvědčená okurková, rakytníková a zelený čaj. Ale je pravda, že jejich mrkvovou, makovou a angreštovou ještě musíme ochutnat.

Puro

Kaprova 11, Praha 1 – Po-So 9:00 – 21:00, Ne 10:00 – 20:00; Na Hrobci 1, Praha 2 – Po-Pá 8:30 – 20:30, So 8:30 – 21:00, Ne 9:00 – 20:00

Zmrzlinář

Zmrzlinář si jede klasiku. Šťavnatou jahodu, skvělou vanilku, všemi milovanou pistácii a pořádnou čokoládu. Pokud vám pan doktor zakázal lepek či laktózu, ve Zmrzlináři si zcela jistě přijdete na své, místní sorbety jsou vhodné úplně pro všechny. Čas od času se v sortimentu objeví i nějaká ta alkoholová zmrzlina – doporučujeme obzvlášť v polední pauze. Aperol, Campari nebo hruška a slivovice od Žufánka? Ano, tyhle zmrzliny stojí opravdu za to, ještě pokud je zapijete Proseccem.

Zmrzlinar

Slezská 15, Praha 2. Po-Ne 12:00 – 20:00

Parlor

Už jste někdy ochutnali zmrzlinový sendvič? Vyberete si spodní sušenku, horní sušenku, zmrzlinu a případnou polevu a sypání. Jednou z jejich specialit je jahoda s thajskou bazalkou přelitá fíkovým balsamikem. Mou oblíbenou je vanilková zmrzlina přelitá olivovým olejem na bezlepkové sušence z arašídového másla a zastřešená čokoládovou sušenkou. A posypat kokosem! Nebojte se experimentovat, překvapí vás, jak dobře se konopný olej hodí ke krémovým zmrzlinám – a takový domácí karamel je naprostou jistotou. I vegani si tu přijdou na své – citron/máta, mango, passion fruit, borůvka a občas i veganská čokoláda či pistácie. Mmmmm!

parlor 2

Křižíkova 37, Praha 8. Po-Ne 11:00 – 22:00

Crème de la Crème

Banán v čokoládě, hořká čokoláda s chilli, slaný karamel a nepřekonatelný kokos. Tato řemeslná italská zmrzlina zaujme i zmrzlinové abstinenty, slibujeme. A mimo stálé nabídky 30 druhů má nyní Crème de la Crème nově i zdravé zmrzliny bez cukru, pouze s ovocem či stévií. Historicky poprvé si tak s maximálně 1,5 % tuku můžete dát vskutku zdravou zmrzlinu – a to ve čtyřech variantách: pistácie, slaný arašíd, jahoda a mango. A navíc – v Praze není moc míst, kde byste si ještě v jedenáct večer mohli dát opravdu vynikající zmrzlinu, když vás chytne noční mlsná. V červenci tu dokonce pořádají soutěž v množstevním pojídání zmrzliny na posezení. Troufnete si? 

creme de la creme 2

Husova 12, Praha 1. Po-Ne 10:00 – 23:00

Cacao

Tato milá kavárna pár kroků od Náměstí Republiky se pyšní hned dvěma specialitami – zmrzlinou z lesních jahůdek a zmrzlinovým dortem. Takový zmrzlinový dort s pistáciemi, malinami a pečeným korpusem, kterým je prokládaná smetanová zmrzlina, jinde v Praze nepotkáte. Veganských a bezlepkových zmrzlin je tu také velké množství a největší peckou je sicilská zmrzlina Taormina vyrobená z mascarpone, pomerančů a pistácií.

cacao - lesní jahůdka

V Celnici 4, Praha 1. Po-Čt: 8:30 – 22:30, Pá-Ne 9:30 – 23:00

Čtěte také: Kam na byznys snídani. Toto je deset vyhlášených podniků v Praze

BRNO

Praha v Brně

Dokonalost na špejli. Originální nanuky, kvůli kterým Pražáci jezdí do Brna. Největšími hitovkami jsou žlutý meloun s koprem, ananas s koriandrem, grepový se španělským anýzovým likérem a taky krémový makový nanuk s bílou čokoládou a kandovanou pomerančovou kůrou. Vždy využívají i sezonního ovoce, takže až si skočíte do Prahy v Brně v červnu, budou na vás čekat nanuky z jahod, třešní a dokonce i s domácím lipovým sirupem. 

Praha v Brne 3

Husova 18a, Brno. Po-Pá 12:00 – 2:00, So-Ne 16:00 – 2:00

Božský kopeček

Sladké, pastelově růžové a pastelově modré vozíčky na Zelňáku a v Lužánkách s doslova božskými kopečky, které vás vtáhnou zpět do dětských let, provozuje brněnská cukrárna Tutti Frutti. A tam zmrzlinu opravdu umějí. Mezi jejich klasiky patří mango, pražený kokos, borůvka s levandulí a jahoda s bazalkou, ale občas se ve vozíčku objeví i nějaká ta zajímavější příchuť – lišková, dýňová a dokonce i rajčatová Bloody Mary či ananasová Piña Colada. Před prázdninami se božská pastelová flotila rozšíří o další rozkošná autíčka na Svoboďáku a Moraváku. Brno jede!

Božský kopeček 2

Zelný trh, Brno. Po-So 9:00 – 19:00. Park Lužánky, Brno. Po-Ne 9:00 – 19:00