Jsou to hvězdy, které mají sílu měnit životy. Šéfkuchařů a vlastně i celého personálu restaurací, na které hvězdný michelinský prach během jejich kariéry usedne. České restaurace si ale od roku 2021, kdy gastronomický průvodce Michelin Česko hodnotil naposledy, mohou o hvězdách nechat jen zdát. Jejich čekání má skončit letos. Povede se to?

Jsou to dva roky, kdy téma michelinských hvězd zvedalo ze židlí i zákazníky čtvrtých cenových, kteří o existenci francouzského gastronomického průvodce do té doby neměli ani tušení.

Stál za tím požadavek Michelinu, který vysílání svých inspektorů do českých a moravských podniků podmiňoval zaplacením desítek milionů korun. Nejprve se mluvilo o deseti milionech na tři roky, později o padesáti milionech na dobu pěti let.

Řešení tohoto požadavku spadlo na stůl tehdejšího ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Informace o požadavku Michelinu se navíc dostala na veřejnost.

„Vnímám značné pochyby, jestli je tato konkrétní podpora vhodná v době, kdy krachují vesnické hospody, téměř všechna ministerstva hledají úspory a stát hospodaří s rekordním schodkem,“ prohlásil tehdy dnes už odvolaný ministr.

Bartoš tím spustil protiakci šéfkuchařů a majitelů restaurací, která byla úspěšná: vláda předloni v červenci jednohlasně schválila, že vznik publikace Michelin Selection Guide podpoří.

Ticho pak bylo až do loňského jara, kdy ministerstvo pro místní rozvoj chtělo po ministerstvu financí více než čtyři miliony korun na zaplacení analýzy, která by zmapovala „michelinský potenciál“ restaurací po celém Česku. A znovu kolem toho bylo mrzení.

Forbes Digital Premium

Chcete číst dál? Tento článek je součástí sekce Forbes Premium

Pořiďte si exkluzivní čtení už od 139 Kč měsíčně! Bez limitů a kdykoliv.