„Vaječňáky“ nikdy nebudily takové vášně jako letos. Na oblíbený likér z rumu a vanilky, který je s Vánocemi tradičně spjat, si posvítili celníci, neboť se nekolkovaný nesmí prodávat.
Z řady vyhlášených pražských gastronomických podniků si ho tak protentokrát v lahvi domů na svátky neodnesete. V útrobách restaurací, bister a kaváren si ho nicméně můžete dopřát nadále.
Forbes tak učinil a výsledkem je redakční přehled nejlepších vaječňáků, které jsou nyní v hlavním městě k dostání. Tak ať chutná!
IPPA Café
Z vaječňáku od sourozenců Ševečkových se během posledních let stal pojem. Vedle klasického z karibského rumu a vanilky z Madagaskaru si na pobočce v Jungmannově ulici, na Tylově náměstí, Břevnově i Pražském hradě můžete dát také pistáciový.
IF
Cukrárna Ivety Fabešové připravila vaječný likér, který voní po vanilce a zvláštním rumu, kombinujícím tóny švestky, banánu a vanilky.
Alma
Od svých konkurentů se výrazně liší barvou i chutí. Příměs sherry, která v něm vyniká, zpočátku dost možná zarazí, údiv ale po chvíli vystřídá nutkání dát si další doušek, ať už přímo v Almě či v sesterských podnicích Kro.
Zrno Zrnko
Někdejší učitelé angličtiny Ondřej Kuchař a Jakub Štefeček nakopli svou vánoční chuťovku třinácti procenty alkoholu. Konkrétně ji postavili na kubánském rumu a kapce brandy, podtržené bourbonskou vanilkou.
Šťopičku, jak v Zrnku říkají, vám nalijí do skleničky ve všech jejich pekařských kavárnách, od Nuslí po Holešovice.
Myšák
Co je víc než během svátků zajít do cukrárny s atmosférou rakousko-uherského impéria a tam si dát nápoj, jehož historie sahá až do středověké Anglie? Vaječný likér od Myšáka připomíná receptury našich babiček. A to nejen proto, že je v něm spousta vanilky.
Cukrář Skála
Kdo potřebuje vaječný likér, který ale chutná spíš jako drink pro pokročilejší uživatele, nechť sáhne po této klasické lahvi s příchutí soli s anýzem.
Kristyjan Chocolatiers
Záležitost pro fajnšmekry. Kristyjan Chocolatiers vyrábí jedny z nejsofistikovanějších pralinek ve městě a nic sladkého jim není cizí. K vaječnému likéru se rozhodli přistoupit netradičně: obsahuje proto ganache, což je spojení čokolády a smetany.