Rádi vnášíme receptům něco navíc – něco nového, netradičního. Někdy je však dobré uzdu trošku přitáhnout a držet se tradic. Odměnou vám za to budou autentické chutě s nádechem nostalgie.
Margaretky vzniknou spojením třeného a lineckého těsta. Byly oblíbeným receptem našich babiček a dnes už je na svátečních stolech vidíme málokdy. Oprašte s námi recept a vyzkoušejte, jak chutné jsou. Svrchu je stačí zlehka pocukrovat a doprostřed nanést rozehřátý džem, nejlépe z vlastních zásob.
Cukroví margaretky (linecké a třené těsto s džemem)
Na 2 plechy (cca 36 kousků) lineckého potřebujete:
- 300 g hladké mouky + na podsypání
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička kůry z bio citronu
- 200 g vychlazeného másla
- 1 žloutek
- ½ lžíce rumu
Na třené těsto:
- 60 g moučkového cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 200 g změklého másla
- 2 žloutky
- Kůra z ½ citronu
- 240 g hladké mouky
- Špetka soli
Na dohotovení:
- Moučkový cukr
- Domácí džem (černý rybíz, jahoda)
Postup
- Linecké těsto: V míse smíchejte prosátou mouku s cukrem a kůrou. Přidejte na menší kousky pokrájené máslo a zapracujte jej pomocí prstů hbitě do mouky. Nakonec zapracujte i žloutek s rumem.
- Vypracované těsto zploštěte, zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny nebo přes noc odležet v lednici. Těsto dle potřeby podsypejte trochou mouky, vyválejte na plát asi 3 mm silný a vykrájejte z něj kolečka o průměru cca 6 cm.
- Kolečka dejte na plechy vyložené pečicím papírem a předpečte 5 minut v troubě vyhřáté na 180 °C jen do zpevnění. Těsto zůstane světlé a lehce naskočí.
- Třené těsto: Oba cukry se změklým máslem utřete do světlé pěny. Přidejte žloutky a citronovou kůru. Nakonec vmíchejte po částech prohřátou mouku se špetkou soli (ohřejte ji v misce na topení nebo u zapnuté trouby). Díky prohřáté mouce se bude s těstem lépe pracovat a nebude příliš tuhé.
- Hotové těsto přeneste rovnou do cukrářského sáčku s řezanou špičkou o průměru 8 až 10 mm. Těsto vytlačte na předpečená linecká kolečka do tvaru věnečků.
- Vraťte do trouby a při 180 °C pečte ještě 10 až 12 minut pěkně dorůžova. Upečené margaretky nechte vychladnout. Po vychladnutí je zlehka posypejte moučkovým cukrem.
- Oblíbený džem rozehřejte v kastrůlku (aby se lépe nanášel) a vyplňte jím středy věnečků. Můžete zvolit i více druhů džemu – já dala černý rybíz a jahodu.
Tipy & triky