Rádi vnášíme receptům něco navíc – něco nového, netradičního. Někdy je však dobré uzdu trošku přitáhnout a držet se tradic. Odměnou vám za to budou autentické chutě s nádechem nostalgie.

Margaretky vzniknou spojením třeného a lineckého těsta. Byly oblíbeným receptem našich babiček a dnes už je na svátečních stolech vidíme málokdy. Oprašte s námi recept a vyzkoušejte, jak chutné jsou. Svrchu je stačí zlehka pocukrovat a doprostřed nanést rozehřátý džem, nejlépe z vlastních zásob.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Cukroví margaretky (linecké a třené těsto s džemem)

Na 2 plechy (cca 36 kousků) lineckého potřebujete:

  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička kůry z bio citronu
  • 200 g vychlazeného másla
  • 1 žloutek
  • ½ lžíce rumu

Na třené těsto:

  • 60 g moučkového cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 200 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • Kůra z ½ citronu
  • 240 g hladké mouky
  • Špetka soli

Na dohotovení:

  • Moučkový cukr
  • Domácí džem (černý rybíz, jahoda)
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Linecké těsto: V míse smíchejte prosátou mouku s cukrem a kůrou. Přidejte na menší kousky pokrájené máslo a zapracujte jej pomocí prstů hbitě do mouky. Nakonec zapracujte i žloutek s rumem.
  2. Vypracované těsto zploštěte, zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny nebo přes noc odležet v lednici. Těsto dle potřeby podsypejte trochou mouky, vyválejte na plát asi 3 mm silný a vykrájejte z něj kolečka o průměru cca 6 cm.
  3. Kolečka dejte na plechy vyložené pečicím papírem a předpečte 5 minut v troubě vyhřáté na 180 °C jen do zpevnění. Těsto zůstane světlé a lehce naskočí.
  4. Třené těsto: Oba cukry se změklým máslem utřete do světlé pěny. Přidejte žloutky a citronovou kůru. Nakonec vmíchejte po částech prohřátou mouku se špetkou soli (ohřejte ji v misce na topení nebo u zapnuté trouby). Díky prohřáté mouce se bude s těstem lépe pracovat a nebude příliš tuhé.
  5. Hotové těsto přeneste rovnou do cukrářského sáčku s řezanou špičkou o průměru 8 až 10 mm. Těsto vytlačte na předpečená linecká kolečka do tvaru věnečků.
  6. Vraťte do trouby a při 180 °C pečte ještě 10 až 12 minut pěkně dorůžova. Upečené margaretky nechte vychladnout. Po vychladnutí je zlehka posypejte moučkovým cukrem.
  7. Oblíbený džem rozehřejte v kastrůlku (aby se lépe nanášel) a vyplňte jím středy věnečků. Můžete zvolit i více druhů džemu – já dala černý rybíz a jahodu.

Tipy & triky

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič