Klasické skořicové šneky si berou jarní dovolenou – místo tepla a hřejivé skořice nastupuje citronová svěžest a pořádná dávka zdravého máku. Zkrátka šneky pro ty, co se nebojí ukázat zuby.
Citronovo-makové šneky jsou lehké, svěží, mírně kyselé a tak dobré, že budou pryč rychleji než ranní káva. Pokud chcete citronovou chuť ještě zintenzivnit, doporučuji do polevy přidat i lemon curd.
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová
Citronové kynuté šneky s mákem a polevou
Na pekáč o rozměru 35×25 cm potřebujete:
- 7 g sušeného droždí
- 520 g hladké mouky
- 60 g krupicového cukru
- 225 g mléka
- ½ lžičky mleté vanilky
- 15 g máku
- kůru z jednoho citronu
- 110 g změklého másla
- 2 vejce + 1 na potření
- špetku soli
Na náplň:
- 100 g změklého másla
- 90 g krupicového cukru
- 20 g mletého máku
- kůru ze dvou citronů
Na polevu:
- 150 g smetanového sýru
- lžíci moučkového cukru
- kůru z jednoho citronu
- trocha máku na posypání
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová
Postup
- Začněte s přípravou těsta. V misce smíchejte droždí, lžíci mouky a cukru a cca ¼ vlažného mléka. Zamíchejte do kaše a nechte na teplém místě 10 minut vzejít kvásek. Když je kvásek aktivní, přidejte do velké mísy zbylý cukr, mouku, mléko, změklé máslo, vajíčka, citronovou kůru, mák, mletou vanilku a sůl. Ručně či v robotu vypracujte hladké těsto. Hněťte ho alespoň 10 minut, správně uhnětené těsto by mělo být krásně pružné, lesklé, hladké a lehce lepkavé.
- Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca hodinu. Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň. Opravdu velmi změklé máslo lehce minutu šlehejte, poté přidejte krupicový cukr, mák a citronovou kůru. Vzniklou pastu dejte prozatím stranou.
- Po hodině by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem, být krásně nafouklé a plné bublin, pokud ještě není dost nakynuté, nechte ho odpočívat dalších 20 minut. Na lehce pomoučněném povrchu ho párkrát prohněťte, poté válečkem rozválejte tenký obdélník o rozměrech asi 55×35 cm. Nyní celý plát pomažte připravenou náplní.
- Těsto zatočte delší stranou tak, abyste měli vál o délce cca 35 cm, a připravte si pekáč o rozměru cca 35×25 cm, který vymažte máslem. Válec pomocí nitě či ostrého nože nakrájejte na 12 stejných šneků a vyskládejte je vedle sebe namačkané do pekáčku. Nechte dalších 30 minut nakynout a předehřejte troubu na 190 °C.
- Nakynuté šneky potřete prošlehaným vajíčkem, vložte do rozpálené trouby a pečte 25 minut nebo dokud nebudou šneky zlatavé. Hotové nechte dojít do pokojové teploty a připravte polevu.
- Smetanový sýr promíchejte s cukrem a citronovou kůrou a vychladlé šneky jím potřete. Nakonec posypte trochou máku, můžete přidat i trochu kupovaného či domácího lemon curd.
Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová