Že je tahle koprovka ve skutečnosti z cukety, přiznejte až ve chvíli, kdy si všichni přidají. Je krásně jemná a krémová, přitom zcela bez mouky a výborně funguje i s veganskou ovesnou smetanou. Uvařeno máte navíc za půl hodiny.

V létě už koprovou omáčku ani nevařím jinak – zužitkujete do ní cuketu i další zeleninu, obejde se zcela bez mouky a rozhodně vám po ní bude lehčeji než po verzi s hovězím a knedlíkem. Pokud sdílíte domácnost s někým, kdo nesnese kopr (či vůbec cokoli zeleného v jídle, ahoj děti!), nasekaný kopr vmíchejte jen do části omáčky a zbytek podávejte jen tak, nebo třeba ochucený křenem.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Bezlepková koprová omáčka s cuketou, vejcem a pečenými bramborami (lze i bez laktózy či vegan)

Na 4 porce potřebujete:

  • 3 lžíce tuku (ghí, řepkový olej)
  • 2 cibule (150 až 200 g)
  • 2 střední cukety (700 až 900 g)
  • 2 petržele (250 až 300 g)
  • 2 brambory (250 až 300 g)
  • Sůl & pepř
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 100 ml smetany (ke šlehání nebo ovesná)
  • 1 hrst čerstvého kopru

K podávání:

  • 1 až 1,5 kg
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř
  • Vejce, marinovaný tempeh nebo tofu
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Brambory neloupejte, jen pořádně odrhněte, na plechu vyloženém pečicím papírem promíchejte s olejem, solí a čerstvě mletým pepřem a pečte asi půl hodiny při 180 °C doměkka. V polovině zamíchejte.
  2. Nahrubo pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na rozpáleném másle, přidejte kostky oloupané cukety a petržele a opékejte dalších patnáct minut. To dodá omáčce chuť a vůni. Přidejte kostky brambor, vývar a sůl a vařte patnáct až dvacet minut doměkka.
  3. Omáčku rozmixujte dohladka. Můžete ji i propasírovat, ale přijdete tak o část vlákniny. Vmíchejte smetanu, citronovou šťávu a najemno nasekaný kopr (stonky vyhoďte nebo povařte v omáčce, ale do jídla už nedávejte, jsou příliš aromatické).
  4. Podávejte s pečenými brambory a vařeným či ztraceným vejcem.

Veganská koprovka: Smetanu použijte rostlinnou a místo vejce opečte plátky marinovaného tofu či tempehu.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová