Portorické coquito je oblíbeným svátečním nápojem v celé oblasti Karibiku. A není divu, jde o krémový, kokosový a kořeněný nápoj s místním rumem. Pro mnoho tamních rodin je výroba coquita ceněnou tradicí předávanou z generace na generaci.
Pokud chcete autentické portorické coquito plné chuti, připravte si předem takzvaný coquito čaj, což je vlastně vývar z koření, který dá likéru charakteristickou chuť a vůni.
Kokosový „vaječňák bez vajec“, likér coquito
Na coquito „čaj“ potřebujete:
- 300 ml vody
- 3 celé skořice
- 10 celých hřebíčků
- 2 celé badyány
- 8 kuliček nového koření
- ½ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
Na 2 lahve likéru:
- cca 250 ml coquito „čaje“ (varem se objem zredukuje)
- 400 ml kokosového krému
- 200 ml kokosového mléka
- 200 ml kondenzovaného mléka
- 150 ml slazeného kondenzovaného mléka
- špetku soli
- ¾ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 lžičku mleté skořice
- 200 ml karibského rumu (nebo více dle chuti)
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
Postup
- Do menšího hrnce nalijte vodu, přidejte tyčinky skořice, hřebíčky, badyány, nové koření a nastrouhaný muškátový oříšek. Vše přiveďte v hrnci k varu, snižte výkon plotýnky, přikryjte pokličkou a vařte patnáct až dvacet minut. Tuto fázi si užijte, provoní vám celý byt!
- Sejměte hrnec z plotny, a jakmile čaj vychladne, přelijte směs přes jemné sítko nebo plátýnko.
- Do velkého mixéru, takzvaného blenderu, nalijte připravený vývar z koření, kokosový krém i mléko, obě kondenzovaná mléka, špetku soli, mletý hřebíček, na špičku nože muškátového oříšku a skořici. Společně vše rozmixujte. Pokud máte malý blender, pracujte po dávkách, případně můžete ingredience rozmixovat ve velké míse tyčovým mixérem.
- Nakonec za stálého míchání postupně přilévejte rum. Likér ochutnejte a případně upravte chuť podle svých preferencí.
- Servírujte v pokojové teplotě nebo na ledu.
Klasický vaječňák: Pokud přece jen dáváte přednost klasice, inspirujte se naším výběrem těch nejlepších vaječných likérů (i „vaječňáků“ bez vajec).
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková