Portorické coquito je oblíbeným svátečním nápojem v celé oblasti Karibiku. A není divu, jde o krémový, kokosový a kořeněný nápoj s místním rumem. Pro mnoho tamních rodin je výroba coquita ceněnou tradicí předávanou z generace na generaci.

Pokud chcete autentické portorické coquito plné chuti, připravte si předem takzvaný coquito čaj, což je vlastně vývar z koření, který dá likéru charakteristickou chuť a vůni. 

Kokosový „vaječňák bez vajec“, likér coquito

Na coquito „čaj“ potřebujete:

  • 300 ml vody
  • 3 celé skořice
  • 10 celých hřebíčků
  • 2 celé badyány
  • 8 kuliček nového koření
  • ½ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Na 2 lahve likéru: 

  • cca 250 ml coquito „čaje“ (varem se objem zredukuje)
  • 400 ml kokosového krému
  • 200 ml kokosového mléka
  • 200 ml kondenzovaného mléka
  • 150 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • špetku soli
  • ¾ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžičku mleté ​​skořice
  • 200 ml karibského rumu (nebo více dle chuti)
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Do menšího hrnce nalijte vodu, přidejte tyčinky skořice, hřebíčky, badyány, nové koření a nastrouhaný muškátový oříšek. Vše přiveďte v hrnci k varu, snižte výkon plotýnky, přikryjte pokličkou a vařte patnáct až dvacet minut. Tuto fázi si užijte, provoní vám celý byt! 
  2. Sejměte hrnec z plotny, a jakmile čaj vychladne, přelijte směs přes jemné sítko nebo plátýnko. 
  3. Do velkého mixéru, takzvaného blenderu, nalijte připravený vývar z koření, kokosový krém i mléko, obě kondenzovaná mléka, špetku soli, mletý hřebíček, na špičku nože muškátového oříšku a skořici. Společně vše rozmixujte. Pokud máte malý blender, pracujte po dávkách, případně můžete ingredience rozmixovat ve velké míse tyčovým mixérem.
  4. Nakonec za stálého míchání postupně přilévejte rum. Likér ochutnejte a případně upravte chuť podle svých preferencí.
  5. Servírujte v pokojové teplotě nebo na ledu. 

Klasický vaječňák: Pokud přece jen dáváte přednost klasice, inspirujte se naším výběrem těch nejlepších vaječných likérů (i „vaječňáků“ bez vajec).

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková