Slovenská kuchyně nejsou jen halušky, kapustnica nebo lokše. Podplameník je podobný alsaskému tarte flambée a najdete na něm to nejlepší ze surovin našich východních sousedů: gazdovskou slaninu a brynzu na nadýchaném těstě, kterému dodávají vláčnost vařené brambory.
Kynutý slaný koláč se slaninou, brynzou a bramborami podplameník
Na plech cca 45 × 38 cm potřebujete:
- 20 g čerstvého droždí
- 150 ml vlažného mléka
- 1 lžičku cukru
- 500 g hladké mouky
- 1 lžičku soli
- 3 lžíce oleje
- cca 120 g vařených brambor
- 1 vejce
- 1 lžíci sádla na potření plechu
Na náplň:
- 380 g krémové zakysané smetany
- 120 g brynzy
- 250 g uzené slovenské slaniny
- 1 červenou cibuli
- čerstvý kopr (případně čerstvou pažitku)
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
Postup
- Nejprve zadělejte těsto. Na dno mísy rozdrobte čerstvé droždí, které rozmíchejte s cca padesáti mililitry vlažného mléka, cukrem a troškou hladké mouky. Nechte během asi deseti minut vzejít kvásek.
- Pak do mísy nasypte zbytek mouky, sůl, olej a jemně nastrouhanou vařenou bramboru. Ve zbylém mléce rozšlehejte vejce a také je nalijte do mísy k ostatním surovinám. Zadělejte hladké kompaktní těsto.
- Těsto lehce posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte během cca devadesáti minut kynout. Mělo by přibližně zdvojnásobit svůj objem.
- Plech na pečení vymažte sádlem. Těsto na něj vyklopte a prsty ho roztáhněte po celé ploše.
- Zakysanou smetanu smíchejte v misce s brynzou a tuto směs nastřete na povrch těsta. Na brynzu rozložte nakrájenou slaninu a kolečka červené cibule.
- Podplameník dejte péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C cca na patnáct minut a užijte si tu vůni!
- Hotový koláč dozdobte čerstvým koprem a servírujte teplý nebo studený.
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková