Slovenská kuchyně nejsou jen halušky, kapustnica nebo lokše. Podplameník je podobný alsaskému tarte flambée a najdete na něm to nejlepší ze surovin našich východních sousedů: gazdovskou slaninu a brynzu na nadýchaném těstě, kterému dodávají vláčnost vařené brambory. 

Kynutý slaný koláč se slaninou, brynzou a bramborami podplameník

Na plech cca 45 × 38 cm potřebujete:

  • 20 g čerstvého droždí
  • 150 ml vlažného mléka
  • 1 lžičku cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžičku soli
  • 3 lžíce oleje
  • cca 120 g vařených brambor
  • 1 vejce
  • 1 lžíci sádla na potření plechu

Na náplň:

  • 380 g krémové zakysané smetany
  • 120 g brynzy 
  • 250 g uzené slovenské slaniny
  • 1 červenou cibuli
  • čerstvý kopr (případně čerstvou pažitku)
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Nejprve zadělejte těsto. Na dno mísy rozdrobte čerstvé droždí, které rozmíchejte s cca padesáti mililitry vlažného mléka, cukrem a troškou hladké mouky. Nechte během asi deseti minut vzejít kvásek. 
  2. Pak do mísy nasypte zbytek mouky, sůl, olej a jemně nastrouhanou vařenou bramboru. Ve zbylém mléce rozšlehejte vejce a také je nalijte do mísy k ostatním surovinám. Zadělejte hladké kompaktní těsto. 
  3. Těsto lehce posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte během cca devadesáti minut kynout. Mělo by přibližně zdvojnásobit svůj objem. 
  4. Plech na pečení vymažte sádlem. Těsto na něj vyklopte a prsty ho roztáhněte po celé ploše. 
  5. Zakysanou smetanu smíchejte v misce s brynzou a tuto směs nastřete na povrch těsta. Na brynzu rozložte nakrájenou slaninu a kolečka červené cibule. 
  6. Podplameník dejte péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C cca na patnáct minut a užijte si tu vůni! 
  7. Hotový koláč dozdobte čerstvým koprem a servírujte teplý nebo studený. 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková