Jahodové cheesecake řezy mě vážně baví – jsou jednodušší než cheesecake a přitom šťavnatější než koláč. Těsto na korpus i drobenku připravíte v jedné míse, u krémové náplně na rozdíl od klasického cheesecaku nehrozí její popraskání a ještě vás čeká šťavnatá vrstva jahod i křupavé drobenky. Zkrátka ideální dezert, když nechcete kompromis mezi jednoduchou přípravou a lahodným výsledkem.
Jahodový cheesecake na plech s drobenkou (bez sušenek)
Na plech 20 x 30 cm potřebujete:
- 400 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 120 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
Na jahody:
- 900 g očištěných jahod
- 30 g třtinového cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
Na náplň:
- 750 g žervé nebo cream cheese
- 2 vejce
- 70 g třtinového cukru
- 1 lžička vanilky
Postup
- Troubu vyhřejte na 180 °C a hluboký pekáč vyložte pečicím papírem. Všechny suroviny na těsto rukama nebo v robotu zpracujte na hladkou směs. Třetinu směsi schovejte do lednice, zbylé dvě třetiny natlačte do formy, propíchejte vidličkou a pečte 15 minut.
- Mezitím omyjte, osušte a odstopkujte jahody, odvažte si asi 900 gramů, nakrájejte je na menší kousky a smíchejte s cukrem a škrobem.
- Krémový sýr prošlehejte s vejci, cukrem a vanilkou. Pokud nemáte dost sladké ovoce, cukru dejte více. Tuto směs vlijte na předpečené těsto, opatrně překryjte jahodami a na ně nadrobte poslední třetinu těsta. Vraťte do trouby na cca 40 minut, až je povrch zpevněný a zlatavý.
- Jahodový koláč krájejte až po vychladnutí a uchovávejte v lednici. Před servírováním nechte asi půl hodiny povolit při pokojové teplotě.
Tipy & triky
- Pokud preferujete klasický sušenkový korpus na cheesecake, udělejte ho z 300 g sušenek a 120 g másla podle tohoto receptu na vanilkový cheesecake, recept na drobenku pak najdete zde.
- Řezy fungují také s jiným ovocem, božské jsou s borůvkami, lesní směsí i malinami.
- Koláč je vcelku velký, proto ho klidně upečte z poloviční dávky do menší formy. Nebo vylepšete den těm z vašich blízkých, kteří si kousek zaslouží.