Čerstvá ovčí brynza je probiotická bomba a v podobě vláčných kynutých koláčů s křupavou slaninou si k ní najde cestu i ten, komu začerstva jinak příliš nevoní. Vyzkoušejte nezvyklé koláče na slano, na letní pikniky, grilovačky a večírky jsou ideálním pohoštěním.

Foto Eva Malúšová

Slané kynuté koláče s brynzou a slaninou

Na 30 koláčků potřebujete:

  • 100 g sádla, másla či oleje
  • 500 g polohrubé či hladké mouky
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 150 ml mléka
  • 2 vejce
  • ½ lžičky soli

Na náplň:

  • 375 g brynzy
  • 150 g slaniny
  • 1 vejce
  • Pažitka, kopr nebo jarní cibulka
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Tuk rozehřejte a nechte chvíli zchladnout. Do mísy robota si odvažte mouku. Droždí rozmíchejte s cukrem, zalijte teplým mlékem, vmíchejte dvě lžíce mouky a nechte 10 minut v teple vzejít.
  2. Mezitím ke zbylé mouce přidejte sádlo, vejce a sůl. Nakonec přidejte vzešlý kvásek a hnětacím nástavcem nebo rukama 5 až 10 minut propracovávejte. Mísu přetáhněte fólií a nechte buď hodinu v teple, nebo přes noc v lednici kynout.
  3. Mezitím nechte zteplat sýr, prošlehejte ho a podle potřeby zřeďte trochou mléka nebo kysané smetany. Slaninu nakrájejte na kostičky.
  4. Na pomoučené ploše vykynuté těsto nadvakrát rozválejte na 5 až 10 mm silný plát a skleničkou vykrajujte kolečka. Se sedmicentimetrovým průměrem vám těsto vyjde na asi 30 kusů. Klaďte je s rozestupem na plechy vyložené pečicím papírem.
  5. Nyní si vezměte o něco menší skleničku, omočte jí dno v mouce a vytlačte s ním do každé placky prohlubeň na náplň. To je důležité proto, aby sýr nevytékal. Koláče naplňte brynzou, posypte slaninou a okraje jim potřete rozšlehaným vejcem.
  6. Nechte ještě 15 minut v teple kynout a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut dozlatova. Nejlepší jsou ještě teplé, posypané čerstvými bylinkami.

Tipy & triky: 

  • Brynzu do náplně se slaninou klidně rovnou smíchejte, dochutit ji můžete také trochou uzené papriky či sušeným česnekem a sekaným koprem nebo petrželí.
  • Koláče jsou nejlepší čerstvé, proto nechte těsto nebo i celé naplněné koláče kynout přes noc v lednici a upečte je až těsně před podáváním.
  • Upečené koláče můžete nicméně druhý den také trochu přihřát v troubě, případně je hned po vychladnutí zamrazit a po rozmrazení taktéž ohřát.
  • Do těsta lze přidat strouhanou uvařenou bramboru nebo syrovou mrkev, v tom případě ale vynechte pomalé noční kynutí, aby těsto nezřídlo.
Foto Eva Malúšová