Příprava báječně a výrazně ochucených kousků hovězího masa vás nebude stát příliš času, ale z hlavy už je nejspíš nedostanete. Jejich servírování v salátových listech přináší alternativní způsob, jak si jejich chuť užít bez zbytečného pečiva a vychutnat zejména v létě.
Korejské hovězí chutná stejně dobře i na misce s rýží, nakládanými korejskými okurkami nebo s jinou křupavou zeleninou. Pokrmy s korejským masem doporučuji doplnit lehce nakyslým komponentem, který vyváží nasládlou chuť masa. Skvělé je například kimchi, které navíc podporuje trávení a poskytne přísun zeleniny v kvalitní formě.
Korejské hovězí v salátových listech (wrap ze salátu)
Na 4 porce potřebujete:
- 600 g hovězí zadní kýty
- 120 ml sójové omáčky
- 2 jarní cibulky
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce nahrubo nastrouhaného zralého jablka (1/2 středně velkého)
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička gochujang pasty nebo 2 lžičky srirachy
- 2 lžičky sezamového oleje
- Olej vhodný ke smažení (řepkový, avokádový, olivový)
- 60 g jasmínové rýže
- 2 hlávkové saláty
- Mrkev
- Sezamová semínka
- Jarní cibulka na posypání
Postup:
- Hovězí maso nakrájejte na tenké nudličky.
- Do větší mísy nalijte sójovou omáčku, přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku, prolisovaný česnek, zázvor, jablko, cukr, chilli omáčku a sezamový olej. Promíchejte.
- Maso vložte do marinády, dobře promíchejte a poté přikryté fólií nechte v lednici marinovat – postačí hodina, marinovat můžete ale i přes noc.
- Dejte vařit rýži dle návodu na obalu. Hlávkový salát rozeberte list po listu. Listy opatrně omyjte a osušte. Ty nejmenší (nebo naopak největší, které nedrží tvar „mističky“) použijte do salátu. Ty ostatní vyskládejte na talíře nebo tác.
- V pánvi rozpalte menší lžíci oleje a polovinu marinovaného masa vložte na pánev. Na vyšším stupni opékejte asi 4 až 5 minut, dokud maso nebude hotové. Mělo by začít lehce karamelizovat. Sundejte z pánve a opečte stejným způsobem i druhou část masa.
- Do salátových „mističek“ naservírujte malé kopečky rýže. Na rýži rozprostřete pár kousků masa. Ozdobte proužky mrkve, sezamovými semínky a tenkými plátky jarní cibulky. Ihned podávejte.