Korvstroganoff zní vznešeněji než buřtguláš, ale ve skutečnosti se jedná o švédskou variantu tohoto jednoduchého a úsporného jídla. Příprava typického guilty pleasure chalupářů, spořivých lidí i dětí vám navíc zabere jen pár minut.

Korv stroganoff se tradičně připravuje z uzeniny falukorv, což je mix vepřového a hovězího masa, ale stejně dobře vám poslouží český kabanos, točeňák, salám junior nebo i kvalitní párky.

Pokud vaříte pro děti, můžete vynechat česnek a hořčici (nebo ji vyměnit za plnotučnou) a použít méně pepře. Nicméně, jestli máte malé gurmány, kteří by léto v klidu přežili na párku v rohlíku, nejspíš nešlápnete vedle. A pro dospělé jídlo vyvážíte zelným salátem, který jídlu dodá slušnou porci vitaminů a vlákniny.

Korvstroganoff med ris (švédský buřtguláš s rýží) & zelný salát

Na 4 porce potřebujete:

  • 600 g kvalitního kabanosu / točeného salámu / junioru
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • Sůl & pepř 

K podávání:

  • Rýže nebo těstoviny
  • Zelný salát nebo blanšírovaný hrášek
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Salám nakrájejte na kolečka a ta na proužky. Asi 5 minut ho zprudka opékejte na troše oleje, až začne zlátnout. Mezitím nakrájejte najemno cibule, přidejte je k uzenině a již na nižší teplotu restujte dalších 5 až 10 minut, až je i cibule měkká a zlatavá.
  2. Přidejte protlak a nasekaný česnek, minutu zarestujte, vmíchejte smetanu, půl kelímku vody či vývaru, sojovou omáčku, hořčici a špetku soli a 5 až 10 minut pod pokličkou povařte.
  3. Dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte s rýží a zelným salátem nebo blanšírovaným hráškem.

Tipy & triky:

  • Zelný salát připravíte jednoduše: rané nebo špičaté zelí rozčtvrťte, vykrojte středový košťál a velkým nožem nakrouhejte na tenké nudličky. Dost osolte a rukama pár minut promačkávejte, až krásně změkne. Přidejte trochu oleje nebo majonézy, citronové šťávy či octa, jemně sekaný kopr a čerstvě mletý pepř a pořádně promíchejte. Salát je nejlepší, když ho necháte alespoň třicet minut odležet.
  • Uvařte si také klasický hovězí stroganov nebo jeho vegetariánskou čistě houbovou verzi.
  • Milovníci uzenin ocení jistě i americkou prasárničku, pikantní chili dogs.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič