Věděli jste, že zdravé karotenoidy obsažené v mrkvi se nejlépe vstřebávají po tepelné úpravě a v kombinaci s tukem? Jistě vás tedy napadá, že nejvhodnější formou mrkve by mohl být právě mrkvový koláč… Nemáte zač!
Tyto jednoduché řezy na plech jsou bez vážení, nejdéle na nich trvá nastrouhat mrkev a vydrží krásně vláčné i třetí den, pokud se ho vůbec dočkají. Doladit je můžete sekanými ořechy, rozinkami nebo třeba roztomilými mrkvičkami z marcipánu, které jim dodají trochu slavnostnější punc.
Hrnkový mrkvový koláč na plech
Na plech 20×30 cm potřebujete:
- 3 větší mrkve (350 g)
- 4 vejce
- 1 hrnek oleje (řepkový nebo slunečnicový, 230 g)
- 1 hrnek hnědého cukru (180 g)
- 2 hrnky hladké mouky (300 g)
- 1 vrchovatá lžička kypřicího prášku
- 1 vrchovatá lžička skořice
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky soli
Na polevu:
- 300 g čerstvého krémového sýru
- 3 lžíce medu nebo cukru moučka
- 1 lžička citronové šťávy
Na mrkvičky:
- 100 g marcipánu
- Gelové potravinářské barvivo
- Mrkvová nať
Postup
- Hrnek použijte velký o objemu 230 až 250 ml. Mouku, kypřicí prášek, koření a sůl promíchejte. V jiné míse prošlehejte vejce s cukrem a olejem. Mrkve oloupejte a nastrouhejte, pokud máte kuchyňského robota, neváhejte ho použít. Plech vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem a troubu vyhřejte na 180 °C.
- Nyní smíchejte sypké a tekuté ingredience, přidejte mrkev (a případně ořechy s rozinkami), rozetřete na plech a pečte asi 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu těsta po vytažení suchá.
- Na vychladlý koláč rozetřete žervé prošlehané s medem a citronem a případně dozdobte mrkvičkami.
- Ty vyrobíte z marcipánu obarveného oranžovým barvivem (doporučuji vzít si rukavice). Marcipán rozdělte na 12 kousků, z každého vytvarujte kuličky a poté tvar připomínající mrkev. Párátkem nebo nožem naznačte rýhy a vytvořte dírku pro kousek mrkvové nati. Pokud nemáte mrkev s čerstvou natí, použijte petržel nebo malou kuličku z nazeleno obarveného marcipánu.
Co můžete do koláče přidat:
- 1 hrst rozinek namočených v rumu
- 1 hrst vlašských ořechů, mandlí nebo kokosu
- 1 lžíce pomerančové kůry
- Čerstvý nebo sušený zázvor
- Perníkové koření