Černá lepkavá rýže je v Asii velmi oblíbená, především pak ve sladkém podání s mangem. Tato lahodná krasavice v černém kabátku si však rozumí nejen se sladkými přísadami. Stejně dobře si na ní pochutnáte i ve slaném podání – s dozlatova opečenou hlívou královskou.

Oříškové tóny hlívy skvěle doplní lískové ořechy, fíky, citronová kůra i thajská bazalka. S černou lepkavou rýží uděláte velký dojem a její chuť si strávníci zapamatují dlouhou dobu. Je to ten typ pokrmu, na který budou chtít všichni recept – a ten je navíc ke spokojenosti všech příjemně jednoduchý.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Černá lepkavá rýže s hlívou královskou, lískovými ořechy a sušenými fíky

Na 2 porce potřebujete:

  • 200 g černé lepkavé rýže
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • Sůl & pepř
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 160 g hlívy královské
  • Kousek másla
  • Čerstvá thajská bazalka
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • Kůra z 1 bio citronu
  • Lískové oříšky
  • Několik sušených fíků
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Rýži několikrát v cedníku propláchněte a poté nechte alespoň 4 hodiny namáčet. Ideálně přes noc. Odmočenou rýži sceďte, propláchněte a nechte v cedníku vykapat.
  2. V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a osmahněte na něm nadrobno pokrájenou šalotku. Přidejte nasekaný česnek, bobkový list a nové koření. Nechte vše rozvonět, osolte a opepřete.
  3. Vyjměte kuličky nového koření i bobkový list. Přidejte scezenou rýži a zalijte ji vývarem. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte přiklopené asi 30 minut. Občas promíchejte. Hotovou rýži přikryjte a uchovejte teplou.
  4. V pánvi na zbývajícím oleji mezitím dozlatova osmahněte na plátky nakrájenou hlívu. Osolte ji a po odstavení z plamene vmíchejte kousek másla, pár lístků bazalky, citronovou šťávu a kůru.
  5. Rýži rozdělte do hlubokých talířů či misek a navrch rozložte hlívu. Porci dochuťte a ozdobte nasucho opečenými lískovými ořechy, rozkrojenými fíky, citronovou kůrou a lístky thajské bazalky.

Tipy & triky

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič