Černá lepkavá rýže je v Asii velmi oblíbená, především pak ve sladkém podání s mangem. Tato lahodná krasavice v černém kabátku si však rozumí nejen se sladkými přísadami. Stejně dobře si na ní pochutnáte i ve slaném podání – s dozlatova opečenou hlívou královskou.
Oříškové tóny hlívy skvěle doplní lískové ořechy, fíky, citronová kůra i thajská bazalka. S černou lepkavou rýží uděláte velký dojem a její chuť si strávníci zapamatují dlouhou dobu. Je to ten typ pokrmu, na který budou chtít všichni recept – a ten je navíc ke spokojenosti všech příjemně jednoduchý.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Černá lepkavá rýže s hlívou královskou, lískovými ořechy a sušenými fíky
Na 2 porce potřebujete:
- 200 g černé lepkavé rýže
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky
- 4 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- Sůl & pepř
- 450 ml zeleninového vývaru
- 160 g hlívy královské
- Kousek másla
- Čerstvá thajská bazalka
- 2 lžičky citronové šťávy
- Kůra z 1 bio citronu
- Lískové oříšky
- Několik sušených fíků
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Rýži několikrát v cedníku propláchněte a poté nechte alespoň 4 hodiny namáčet. Ideálně přes noc. Odmočenou rýži sceďte, propláchněte a nechte v cedníku vykapat.
- V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a osmahněte na něm nadrobno pokrájenou šalotku. Přidejte nasekaný česnek, bobkový list a nové koření. Nechte vše rozvonět, osolte a opepřete.
- Vyjměte kuličky nového koření i bobkový list. Přidejte scezenou rýži a zalijte ji vývarem. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte přiklopené asi 30 minut. Občas promíchejte. Hotovou rýži přikryjte a uchovejte teplou.
- V pánvi na zbývajícím oleji mezitím dozlatova osmahněte na plátky nakrájenou hlívu. Osolte ji a po odstavení z plamene vmíchejte kousek másla, pár lístků bazalky, citronovou šťávu a kůru.
- Rýži rozdělte do hlubokých talířů či misek a navrch rozložte hlívu. Porci dochuťte a ozdobte nasucho opečenými lískovými ořechy, rozkrojenými fíky, citronovou kůrou a lístky thajské bazalky.
Tipy & triky
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič