Ryba v papilotě je jedno z jídel, které přesně potvrzuje rčení „v jednoduchosti je krása“. Krásná je již po dopečení a chutná fantasticky, i když vám příprava zabere jen pár minut a použijete pouze několik základních surovin.

Kouzlo ryby připravované tzv. v papilotě, je schopnost propojit vůně a chutě ingrediencí během pečení v uzavřeném obalu, balíčku z pečicího papíru. Zelenina i ryba pustí při pečení vynikající šťávu, kterou se vám podaří vysát kouskem dobrého pečiva. Proto je čerstvý chléb nebo bageta ideální přílohou. Kouzlo pokrmu tkví v jeho jednoduchosti – jednoduché je i servírování. Stačí rozvázat provázek a hostina může začít. Krásu naaranžovanou v balíčku není třeba již jakkoli upravovat.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Pečená ryba v papilotě se zeleninou

Na 2 porce potřebujete:

  • ½ menší cukety
  • 1 paprika (nebo 2 poloviny dvou barev)
  • 10 cherry rajčat
  • ½ menší červené cibule
  • Hrst oliv (mix zelených a kalamata oliv)
  • 1 stroužek česneku
  • Pár snítek tymiánu
  • 1 rovná lžíce najemno nakrájené petrželky
  • Olivový olej
  • Sůl & čerstvě mletý pepř
  • 2 porce tresky (ideálně vysoké kusy tzv. „svíčkové“)
  • 1 citron
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Cuketu nakrájejte na půlkolečka silná asi půl centimetru. Papriku nakrájejte na kostky, rajčata přepulte. Cibuli nakrájejte na slabší půlkolečka. Zeleninu a olivy vložte do mísy. Přidejte najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek, lístky tymiánu, petrželku a zakápněte 1 až 2 lžícemi olivového oleje. Osolte a promíchejte.
  2. Každou porci tresky potřete olejem a osolte.
  3. Zeleninovou směs rozdělte napůl a každou část přeneste doprostřed archu pečicího papíru. Na každou z hromádek umístěte rybu kůží dolů. Opepřete čerstvě mletým pepřem.
  4. Citron nakrájejte na pátky a na každou porci ryby dva položte.
  5. Okraje pečicího papíru kolem dokola zdvihněte a kousek nad rybou pevně svažte provázkem. Balíčky přendejte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 20 minut.
  6. Balíčky přendejte na talíře, rozvažte a můžete se pustit do jídla.
  7. Jako příloha se skvěle hodí domácí olivové pečivo, kterým nasajete vynikající šťávu.

Tipy & triky

Při výběru ryby se nemusíte soustředit jen na tresku. Ideální je jakákoli bělomasá ryba. Výjimkou může být i losos, který bude skvěle chutnat například se špenátem a batáty. Bělomasou rybu můžete připravit kromě varianty uvedené v receptu také s fenyklem a pomerančem nebo s cherry rajčaty a špenátem.

Citron, který v receptu pokládáme na kus ryby, neplní jen estetickou úlohu. Uvolňující se šťáva rybu osvěží a dodá jí chuť a příjemné aroma i díky své kůře.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová