Čokoláda – jednou se do ní zamilujete a už nikdy nepřestanete. Pak je nasnadě hledat půvab v objevování jejích variant i dezertů, v nichž tento temný poklad dominuje. Brownies jsou jedním z nejpopulárnějších a oblíbená bude i miniverze ve formě lahodných kuliček.

Korpus, ze kterého budete tvořit brownie kuličky, můžete použít také jako korpus dortů a dalších dezertů. Nejde totiž o brownies těsto. Vláčnost a hutnost dodáte kuličkám až přidáním másla a čokolády spolu s javorovým sirupem. Pár zrnek soli na křupavém čokoládovém obalu pak podtrhne sladkost a dodá dezertu příjemný kontrast.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Brownie kuličky s čokoládovou polevou

Na 30 kuliček potřebujete:

  • 40 g másla
  • 30 g čokolády s obsahem kakaa 70 %
  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 100 ml mléka pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 180 g hladké mouky
  • 40 g holandského kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • Špetka soli

Dále potřebujete:

  • 140 g másla
  • 40 g čokolády s obsahem kakaa 70 %
  • 80 g javorového sirupu
  • 200 g čokolády na obalení
  • Kousek kakaového másla nebo rostlinného oleje
  • Mořská sůl
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Začněte přípravou korpusu. 40 g másla s 30 g čokolády rozpusťte ve vodní lázni a nechte vychladnout.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Vmíchejte zchladlou máslovo-čokoládovou směs, mléko a vanilkový extrakt.
  3. Ve vedlejší míse promíchejte mouku s kakaem, kypřicím práškem a malou špetkou soli. Vsypte k vaječné směsi a důkladně promíchejte.
  4. Menší pekáček vyložte pečicím papírem. Těsto přendejte do pekáčku a uhlaďte vařečkou. Pečte při 180 °C 30 až 35 minut. Nechte zcela zchladnout.
  5. Ve vodní lázni rozpusťte 140 g másla a 40 g čokolády.
  6. Korpus rozdrobte najemno a vložte do mísy. Zalijte rozpuštěným máslem s čokoládou a javorovým sirupem a dobře promíchejte, nejlépe to půjde rukama.
  7. Z hmoty oddělujte menší kousky, v dlaních párkrát stlačte a poté tvarujte kuličky. Kuličky odkládejte na tác. Jak bude směs postupně chladnout, bude malinko méně tvárná, proto se nebojte ji v rukou pomačkat více, aby se zahřála. Kuličky uložte na hodinu do lednice.
  8. Čokoládu na obalení rozpusťte s kouskem kakaového másla nebo oleje (slunečnicový, řepkový), postačí 1 lžička – čokoláda bude mít trochu řidší konzistenci a nebude na kuličkách ulpívat velká vrstva.
  9. Vychlazené kuličky obalujte v rozpuštěné čokoládě. Nechte zatuhnout chvíli v lednici. Poté vyndejte, přelijte pramínky zbylé čokolády, posypejte trochou soli a opět uložte do lednice. V chladu můžete kuličky skladovat až dva týdny.

Cake pops – dortová lízátka

Z kuliček vyrobíte i u dětí populární dortová lízátka, stačí do nich před máčením do polevy zapíchnout špejli nebo dřevěnou tyčku. Po namočení do polevy kuličky posypejte cukrovým zdobením, tyčky zapíchněte třeba do nádoby s cukrem a nechte zatuhnout.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová