Šťavnaté broskve – dokonalost sama o sobě. Ve spojení s tvarohem a mátou však vytvoříte skvostnou kombinaci, která vás ve formě křehkého koláče dostane do nebe letních dezertů.

Ať už jsou to broskve, nebo nektarinky, jejich šťavnatosti se vyrovná málokteré letní ovoce. Jejich chuť a vůně je ve spojení s tvarohem přímo neodolatelná. Mátová pasta koláč navíc osvěží a dodá mu nečekaný prvek. Namísto broskví nebo nektarinek můžete do koláče vložit i borůvky, ostružiny nebo meruňky.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Křehký broskvový koláč s  tvarohem a mátou

Na formu o průměru 25 cm potřebujete:

  • 200 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • Nastrouhaná kůra z 1 menšího citronu
  • 130 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce ledové vody

Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu (polotučný nebo tučný)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 1 plná lžíce škrobu (bramborový nebo kukuřičný)
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 až 3 broskve

Mátová pasta:

  • Hrst máty
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 až 3 lžičky javorového sirupu

Něco navíc:

  • 2 broskve
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička másla
  • Máta na ozdobení
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. V míse smíchejte mouku s moučkovým cukrem a citronovou kůrou. Prsty nebo robotem se snažte rychle zapracovat na kostičky pokrájené máslo. Když vznikne „drobenka“, přidejte žloutek, vodu a zpracujte těsto. Těsto zabalte do fólie a uložte do lednice aspoň na hodinu.
  2. Před pečením si připravte náplň. Tvarohy dobře promíchejte se smetanou, vejci, škrobem a cukrem. Na mátovou pastu budete potřebovat robot s menší sekací nádobou nebo hmoždíř. Mátu rozmělněte s cukrem. Přidejte javorový sirup a promíchejte – vznikne vám konzistence pasty. Broskve nakrájejte na měsíčky.
  3. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném vále na kruh o něco větší, než je forma. Těstem opatrně vyložte formu. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Vyložte alobalem tak, aby dobře kopíroval tvar formy, resp. těsta. Vysypejte až po okraj hrachem nebo jinými pomocníky pro pečení křehkého těsta naslepo.
  4. Korpus předpékejte při 190 °C 20 minut. Poté opatrně sejměte alobal s luštěninami a korpus vraťte na 3 minuty do trouby.
  5. Korpus vyndejte z trouby. Na dno opatrně rozetřete mátovou pastu. Na korpus vyskládejte broskve. Zalijte hotovou tvarohovou náplní a opatrně koláčem lehce bouchněte o stůl, aby praskly případné bublinky. Dávejte pozor, aby se náplň nevylila.
  6. Koláč pečte při 170 °C 35 až 40 minut. Po upečení nechte chladnout alespoň 30 minut v otevřené troubě. Poté můžete opatrně vyndat a nechat dochladnout.
  7. K podávání můžete připravit ještě rychlé broskve v sirupu. Broskve nakrájejte na měsíčky. V pánvi smíchejte javorový sirup s citronovou šťávou a vodou. Když se směs začne vařit, vsypte do pánve broskve. Za občasného míchání vařte 2 minuty. Poté broskve shrňte ke straně a do sirupu vmíchejte kousek másla. Ještě jednou vše opatrně promíchejte.
  8. Koláč nakrájejte na jednotlivé porce. Na talířku ozdobte broskvemi se sirupem a snítkou máty.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová