Tradiční kremrole patří mezi ty zákusky, které najdete v každé lepší, a možná i horší, české cukrárně. Jejich základem je křehké a křupavé těsto naplněné sladkým a vanilkou ovoněným sněhovým krémem a ty poctivé se vám doslova rozpustí v ústech.
Na první pohled vypadají složitě, ale nenechte se odradit. Tradičně se připravují z listového těsta, já mám ale raději tuto šlehačkovou variantu, která je na přípravu o dost rychlejší, jednodušší, a navíc i méně drobivá.
Pokud máte náladu, a hlavně chuť vyzkoušet i jinou českou klasiku, doporučuji žloutkové věnečky, punčové řezy či lahodné a křupavé laskonky.
Tradiční kremrole ze šlehačkového těsta
Na 15 velkých kremrolí potřebujete:
- 350 g hladké mouky
- 45 g krupicového cukru
- špetka soli
- 250 g másla + na pomazání trubiček
- 2 žloutky
- 100 g smetany ke šlehání
- 1 vejce na potření
Na krém:
- 6 bílků – cca 180 g
- 240 g krupicového cukru
- lžíci vanilkové pasty nebo lusk
Postup
- Do velké mísy nebo mísy od robotu prosejte mouku, přidejte cukr a sůl a na kousky nakrájené máslo a vypracujte drobenku. Nyní přidejte žloutky a smetanu ke šlehání a v robotu či ručně vypracujte hladké, vláčné a lehce lepivé těsto. Obalte ho potravinářskou fólií a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.
- Trubičky na kremrole (pořídíte v běžných kuchyňských potřebách či na internetu) lehce pomažte máslem a odpočaté těsto rozválejte na lehce pomoučněném povrchu na asi 0,3 centimetru silný čtverec o rozměru 50 × 50 centimetrů. Ostrým nožem ho rozkrájejte na proužky široké tři až čtyři centimetry, záleží na velikosti trubiček, které máte k dispozici. Uchopte konec proužku a natočte ho na kovovou trubičku tak, aby se jednotlivé otočky lehce překrývaly. Konec pruhu vždy přimáčkněte k těstu, aby se od něj neoddělil.
- Připravené kremrole dejte odpočinout do lednice na dalších 40 minut, těsto musí být opět studené, než půjde do trouby. Jakmile je těsto opět ledové, předehřejte troubu na 180 °C a velký plech vyložte pečicím papírem. Kremrole potřete prošlehaným vajíčkem, vyskládejte je na plech a pečte dozlatova, trvá to cca 20 minut. Upečené kremrole nechte na plechu vychladnout několik minut, následně z nich opatrně vyndejte trubičky. Nechte dojít do pokojové teploty a mezitím se vrhněte na krém.
- Do teplovzdorné velké mísy na šlehání nasypte cukr, přidejte bílky a za stálého míchání metličkou pomalu zahřívejte ve vodní lázni. Směs musíte opravdu neustále míchat, jinak by se bílky uvařily. Směs zahřívejte, dokud nedosáhne teploty 71 °C. Pokud doma nemáte kuchyňský teploměr, trvá to okolo sedmi minut, bílky by měly zbělat, zhoustnout a cukrové krystalky by se měly kompletně rozpustit.
- Jakmile mají bílky požadovanou teplotu, vyjměte mísu z vodní lázně a začněte ihned na střední otáčky v robotu či ručním šlehačem šlehat. Šlehejte alespoň deset minut, či dokud nejsou sníh i šlehací mísa opět studené. Výsledný sníh by měl být krásně lesklý, tahavý a tak hustý, že ani nepůjde oklepat z metličky. Pokud je vodový a měkký, nebyl dostatečně zahřátý. Nakonec přidejte vanilku a krátce prošlehejte.
- Připravený sníh přesuňte do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a vychladlé kremrole naplňte z obou stran. Nechte v lednici odležet nejlépe několik hodin, čerstvé však chutnají také skvěle. Uchovávejte v lednici ve vzduchotěsné krabičce, před podáváním kremrole pocukrujte a várku spotřebujte do několika dnů.
Tip: Zbylé žloutky použijte do nadýchané vinné pěny sabayon nebo rychlé holandské omáčky.