Krtkův dort ve skleničce máte hotový do dvaceti minut aktivního času, navíc v kompaktní variantě vhodné jak na piknik, tak na jakoukoli příležitost, kde se nechcete zdržovat krájením. Slavná kombinace kakaového korpusu, banánu a krému s kousky čokolády vás donutí zavzpomínat na devadesátá léta a spořádat alespoň jednu skleničku během chvilky.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Domácí krtkův dort ve skleničce

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 2 vejce
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíci řepkového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíci kakaa
  • špetku soli

Na krém a dokončení:

  • 140 g smetany ke šlehání
  • 100 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 70 g hořké čokolády
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 banány
  • borůvky na ozdobu
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Troubu předehřejte na 160 °C a menší formu o rozměru cca 20 × 20 centimetrů vyložte pečicím papírem. Celá vejce společně s cukrem vyšlehejte do světlé, nadýchané a husté pěny, trvá to několik minut. Jakmile jsou vajíčka vyšlehaná, přilijte za stálého šlehání olej. Postupně po jedné lžíci zapracujte stěrkou mouku smíchanou s kakaem a solí. S těstem pracujte opatrně, abyste neporušili vzduchové bublinky, směs mouky zapracujte jen pouhým podebíráním těsta.
  2. Hladké a našlehané těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte a vložte do rozpálené trouby na cca dvanáct minut. Správně upečený korpus by měl být zcela rovný a měkký. Po upečení nechte dojít do pokojové teploty.
  3. Mezitím připravte krém. Smetanu vyšlehejte do tuhé šlehačky, přidejte tvaroh a lehce promíchejte. Hořkou čokoládu nastrouhejte a společně s moučkovým cukrem ji přidejte do krému. Vychladlý korpus pomocí vidliček či prstů rozdrobte na malé kousky a připravte si čtyři až šest skleniček dle požadované velikosti.
  4. Banán pokrájejte na kolečka a začněte vrstvit. Na dno skleniček dejte vrstvu rozdrobeného korpusu, kolečka banánů namáčkněte na strany skleničky, nakonec přidejte vrstvu krému. S vrstvami pokračujte, dokud nejsou skleničky plné. Na jejich vršku udělejte pomocí korpusových drobků kopeček a ozdobte borůvkami. Dezert nejlépe chutná pár hodin odleželý, čerstvý je však také skvělý.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová