Pokud v zelinářství (nebo na Rohlíku…) narazíte na rané zelí, okamžitě do něj jděte. Je krásně jemné, křehké a plné vitaminů, které vám teď na jaře udělají dobře. Nejlepší je za syrova v podobě zdravého, ale sytého salátu s další jarní zeleninou a vejci.
Salát z raného zelí s ředkvičkami a vejci
Na 6 porcí potřebujete:
- 1 hlávka jarního raného zelí (600 g)
- 6 vajec
- 1 svazek ředkviček
- 2 karotky
- 4 tenké jarní cibulky
- 6 lžic majonézy, oleje nebo kysané smetany
- Sůl & pepř
- ½ citronu
Postup
- Z hlávky odstraňte svrchní poškozené listy, rozčtvrťte ji, vykrojte tuhý středový košťál, zbytek nakrájejte velkým nožem na tenké nudličky a vhoďte je do velké mísy. Zelí dost osolte a rukama pořádně promačkejte, díky tomu ještě více zkřehne.
- Vejce vložte do vroucí vody, 10 minut je vařte, zchlaďte studenou, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky či kostičky. Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, mrkev oloupejte a nahrubo nastrouhejte, očištěnou jarní cibulku nasekejte na kolečka.
- Vše přidejte do mísy k zelí, ochuťte majonézou, čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou a pořádně promíchejte. Ochutnejte a případně dolaďte další solí, citronem nebo majonézou. Salát je lepší, když se chvíli v chladu rozleží. V lednici vydrží dobrý i 2 dny, jen ho možná budete muset trochu dochutit, odležením se zjemní.
Tipy & triky
- Zkuste i zcela jednoduchý salát pouze z jarního zelí, soli, pepře a oleje. Zelí je opět dobré se solí promačkat, aby ještě více zkřehlo. Takový salát je pak skvělý třeba k řízkům.
- Pokud jíte maso, do salátu je skvělá slanina. Stačí ji nasucho opražit, nadrobit na kousky a vmíchat k zelenině.
- Jestli jsou listy ředkviček pěkné, nevyhazujte je, ale použijte do ředkvičkového pesta.
- Zkuste domácí majonézu nebo veganskou majonézu bez vajec z nálevu z cizrny.
- Salát můžete dochutit také trochou hořčice nebo odlehčit kysanou smetanou. Když vám nějaké zelí zbude, uvařte si s ním irský colcannon, japonské okonomiyaki, rychlé stir-fry s karamelizovaným masem nebo ho přidejte do zelňačky.